top of page
Search

Αλλαγή αμορτισερ. Πότε και πως.

Από τα πλέον σημαντικά εξαρτήματα του αυτοκινήτου για την ασφάλειά μας, είναι τα αμορτισέρ.


Γράφουμε πολύ συχνά ότι στα ελαστικά και τα φρένα του αυτοκινήτου μας δεν χωράνε εκπτώσεις και αναβολές. Πρόκειται για θέμα ασφάλειας, οπότε θα πρέπει να επιλέγουμε πάντα ποιοτικές λύσεις και να τα διατηρούμε σε φόρμα. Ωστόσο υπάρχει και άλλος ένας τομέας που θα πρέπει να φροντίζουμε σχολαστικά στο αυτοκίνητό μας και αυτός, δεν είναι άλλος από την ανάρτηση. Τα αμορτισέρ δεν φροντίζουν μόνο για την άνεσή μας. Η δουλειά που κάνουν είναι μεγάλης σημασίας και σε συνδυασμό με τα φρένα και τα ελαστικά, θα πρέπει να είναι έτοιμα να μας βοηθήσουν στη δύσκολη στιγμή.


Πώς θα καταλάβω αν χρειάζονται αλλαγή τα αμορτισέρ μου;


Κάτι που ξεγελά τους περισσότερους οδηγούς, είναι ότι τα αμορτισέρ δεν προειδοποιούν με τόσο σαφή τρόπο ότι έχουν «γεράσει». Χάνουν την αποτελεσματικότητά τους σταδιακά, οπότε ο οδηγός, ακόμη κι αν είναι έμπειρος, δεν μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι χρειάζονται αλλαγή. Η οδική συμπεριφορά γίνεται πιο ξερή και πιο «πλαδαρή» σε βάθος χρόνου, όμως επειδή δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, ο οδηγός απλά προσαρμόζει την οδήγησή του στα νέα δεδομένα. Αν οδηγήσει το ίδιο αυτοκίνητο με το δικό του, αλλά με καινούργια αμορτισέρ, τότε θα καταλάβει την πολύ μεγάλη διαφορά.


Συνήθως οι οδηγίες λένε αντικατάσταση αμορτισέρ κάθε περίπου 50.000 χιλιόμετρα, ανάλογα τη χρήση και το όχημα. Αυτό το νούμερο όμως, είναι μάλλον πολύ αυστηρό. Τα περισσότερα αμορτισέρ με νορμάλ χρήση δεν ζητούν αντικατάσταση πριν τις 70.000-80.000 χιλιόμετρα. Ακόμη ένα «αρνητικό» για τη σωστή συντήρηση των αμορτισέρ είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις οπτικό έλεγχο. Στα φρένα και τα ελαστικά, μια ματιά αρκεί για να καταλάβεις πόσο… μέλλον τους απομένει. Στα αμορτισέρ όμως, όσο άσχημη και να είναι η εσωτερική τους κατάσταση, η εξωτερική μένει ίδια, εκτός αν η φθορά έχει προχωρήσει τόσο που εμφανίζουν διαρροή λαδιού.


Στην τελευταία περίπτωση, ωστόσο, η πολύ πεσμένη τους απόδοση θα έχει γίνει αντιληπτή προ πολλού από τον οδηγό και θα έχει προχωρήσει σε αντικατάσταση. Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος μέτρησης της απόδοσης ενός αμορτισέρ είναι η αφαίρεσή του και ο έλεγχος σε εξωτερικό, ειδικό μηχάνημα. Μια ένδειξη κατά τη διάρκεια της οδήγησης πάντως, είναι η αυξημένη πλευστότητα. Σε μια κυματοειδή ανωμαλία του οδοστρώματος, ένα αυτοκίνητο που χρειάζεται αντικατάσταση στα αμορτισέρ θα «πλέει» για αρκετά μέτρα από το πέρασμα του συγκεκριμένου σημείου. Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι στο έντονο φρενάρισμα, η μούρη θα «βουτάει» περισσότερο προς την άσφαλτο.


Πρέπει να αλλάξω και τα τέσσερα αμορτισέρ μαζί;


Ναι, το σωστό είναι όταν φτάσει η ώρα της αλλαγής, να αντικατασταθούν και τα τέσσερα αμορτισέρ του αυτοκινήτου. Έτσι η απόσβεση θα διατηρηθεί στα επιθυμητά επίπεδα και η οδική συμπεριφορά θα αναβαθμιστεί σε όλες τις συνθήκες. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον η αντικατάσταση ενός ζεύγους. Ποτέ δεν αλλάζουμε μόνο ένα αμορτισέρ. Ακόμη και αν για κάποιο λόγο (σύγκρουση, κάποιου είδους βλάβη κ.ά.) χρειαστεί να αλλάξουμε πρόωρα ένα αμορτισέρ, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε και το «απέναντι», του ίδιου άξονα.


Στη NM CarService γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τετράτροχο φίλο σας και φροντίζουμε για αυτόν. Τηλεφωνήστε σήμερα κιόλας στο 210 8044295 για να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα πλήρη δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκίνητου σας ή χρησιμοποιήστε την επιλογή για online ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα μας. Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές μας και εξασφαλίστε υγεία και μακροζωία στο όχημά σας397 views0 comments

Comments


bottom of page