Πολύτιμο χρόνο και χρήμα μπορεί να σας γλιτώσει η δυνατότητα να αναγνωρίζετε μια συνηθισμένη βλάβη στο αυτοκίνητο σας πριν αυτή συμβεί και είναι πλέον πολύ αργά.
Περιμένοντας στην άκρη του δρόμου την οδική βοήθεια είναι κάτι που έχουν βιώσει πολλοί οδηγοί, τη στιγμή που αυτό θα μπορούσαν να το είχαν αποφύγει. Τις περισσότερες φορές η βλάβη που παρουσίασε το αυτοκίνητο είναι συνηθισμένη και θα μπορούσε να είχε εντοπιστεί νωρίτερα.
Εμείς φυσικά απευχόμαστε να συμβεί κάτι τέτοιο σε εσάς και ενόψει εορτών συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις πιο συνηθισμένες βλάβες που μπορεί να παρουσιάσει ένα αυτοκίνητο. Μάλιστα, ακόμη πιο σημαντικά, σας παρουσιάζουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τις εντοπίσετε αλλά και να τις αντιμετωπίσετε, γλιτώνοντας έτσι χρόνο, χρήμα και κόπο.
1. Αισθητήρας Λάμδα
Οι αναρίθμητοι αισθητήρες οι οποίοι βρίσκονται τοποθετημένοι σε ένα αυτοκίνητο επιτρέπουν σε ένα τετράτροχο να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και να προσαρμόζει τη λειτουργία του σε αυτό.
Ανάλογη είναι και η αποστολή ίσως του... διασημότερου αισθητήρα που φέρουν όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Ο λόγος φυσικά για τον αισθητήρα Λάμδα, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη μέτρηση του οξυγόνου στα εκλυόμενα καυσαέρια.
Συγκεντρώνοντας κρίσιμες πληροφορίες για την αποδοτική λειτουργία του αυτοκινήτου, ο αισθητήρας Λάμδα της μεταβιβάζει στην ηλεκτρονική μονάδα του κινητήρα, η οποία στη συνέχεια ρυθμίζει -βάσει των συγκεκριμένων πληροφοριών- το μείγμα αέρα-καυσίμου που διοχετεύεται στους κυλίνδρους.
Συνεπώς, η εύρυθμη λειτουργία του αισθητήρα Λάμδα δεν εξασφαλίζει μόνον την αποδοτική λειτουργία του κινητήρα αλλά και τη μακροζωία κρίσιμων τμημάτων του, την ίδια στιγμή που φροντίζει ώστε τα καυσαέρια να μην περιέχουν επιβλαβείς, για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, ρύπους.
Η ποιότητα του καυσίμου αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό για τον αισθητήρα Λάμδα, ο οποίος έρχεται σε άμεση επαφή με τα καυσαέρια πριν εκείνα καταλήξουν στον καταλύτη ή σε κάποιο φίλτρο συγκράτησης μικροσωματιδίων.
Επίσης, η κατανάλωση λαδιού από τον κινητήρα μπορεί να μειώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής του συγκεκριμένου αισθητήρα, απαιτώντας την πρόωρη αντικατάστασή του.
Ένα από τα σημάδια που θα πρέπει να μας υποψιάσουν για τη δυσλειτουργία του αισθητήρα Λάμδα είναι η ξαφνική-αδικαιολόγητη αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου, δείγμα της αδυναμίας της ηλεκτρονικής μονάδας ελέγχου το κινητήρα να ρυθμίσει με την ακρίβεια που απαιτείται το μείγμα καυσίμου.
Τις περισσότερες φορές, πάντως, είναι ο φωτεινός εφιάλτης του Check Engine εκείνος που θα μας χτυπήσει πρώτος την πόρτα, επισπεύδοντας την επίσκεψή μας σε ένα σημείο service.
2. Αντλία καυσίμου
Εξίσου κρίσιμη για τη λειτουργία ενός κινητήρα είναι η αντλία καυσίμου. Αν και ο ρόλος της είναι φαινομενικά απλός -η δημιουργία της απαραίτητης πίεσης ώστε το καύσιμο να φτάσει στο σύστημα ψεκασμού- μια ενδεχόμενη βλάβη είναι πιθανότερο να προκαλέσει την ακινητοποίηση του οχήματος.
Και σε αυτήν την περίπτωση, η ποιότητα του καυσίμου μπορεί να επιταχύνει τη φθορά της αντλίας, με εκείνες των πετρελαιοκίνητων οχημάτων να είναι περισσότερο ευαίσθητες εξαιτίας της μεγαλύτερες πίεσης που αναπτύσσουν.
Πριν βέβαια φτάσουμε στην πλήρη ακινητοποίηση του αυτοκινήτου, η αντλία καυσίμου έχει τη συνήθεια να μας προειδοποιεί για την επικείμενη βλάβη της. Το πρώτο σύμπτωμα το οποίο πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να παραβλέψει, είναι η δυσκολία του κινητήρα να τεθεί σε λειτουργία.
Συνήθως το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όταν το αυτοκίνητο παραμένει σταθμευμένο για αρκετές ώρες ενώ στη συνέχεια γίνεται ολοένα και συχνότερο. Το ασταθές ρελαντί, οι συχνές διακοπές στη λειτουργία του κινητήρα ή η αδικαιολόγητη πτώση της απόδοσής του, αποτελούν μερικές ακόμα ενδείξεις μιας αντλίας καυσίμου που υπολειτουργεί και είναι έτοιμη να παραδώσει το πνεύμα της.
Η προσεκτική επιλογή πρατηρίων και ο ανεφοδιασμός πριν ο δείκτης καυσίμου φτάσει στα... κόκκινα μπορούν να χαρίσουν στην αντλία βενζίνης ή diesel την απαιτούμενη μακροζωία, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που συστήνουν και τη χρήση προσθέτων τα οποία αποτρέπουν τη συγκέντρωση ιζημάτων.
3. Εναλλάκτης -Δυναμό
To γνωστό σε όλους μας δυναμό φροντίζει ώστε το αυτοκίνητό μας να διαθέτει την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία του κινητήρα αλλά και των βοηθητικών συστημάτων. Η φθορά του είναι αναπόφευκτη και έρχεται με το πέρασμα του χρόνου, χωρίς να υπάρχει τρόπος να την αποτρέψουμε.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την αποδοτικότητά του, στην περίπτωση που το ίδιο το αυτοκίνητο δεν έχει τον τρόπο να αντιληφθεί την πτώση της απόδοσής του.
Σε αυτήν την περίπτωση, ακόμα και ένας τυπικός έλεγχος στους ιμάντες που τον συνδέουν με τον εκκεντροφόρο άξονα του κινητήρα μπορεί να μας γλιτώσει από μία απρόσμενη βλάβη, χωρίς παρ΄ όλα αυτά να μπορεί να αποτρέψει τη φθορά του.
Την τελευταία μπορεί να την αντιληφθεί κάποιος από την αδυναμία της μπαταρίας να φορτίσει, αποκλείοντας φυσικά το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια διαρροή ηλεκτρικής ενέργειας ή η ίδια η μπαταρία να έχει χάσει, κατά τη διάρκεια των ετών, την ικανότητά της επαναφόρτησης.
Αυτό που αξίζει να γνωρίζετε είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων ο εναλλάκτης μπορεί να επισκευαστεί, ανακτώντας πλήρως τις ιδιότητές του.
4. Κύκλωμα ψύξης
Είναι μάλλον περιττό να αναφερθούμε στις συνέπειες που μπορούν να προκύψουν από την αναποτελεσματικότητα ενός συστήματος ψύξης, τα αίτια της οποίας δεν σχετίζονται μόνο με την ποσότητα του ψυκτικού υγρού που κυκλοφορεί στο κύκλωμά του.
Ένα σύνηθες πρόβλημα που ενδέχεται να προκαλέσει την αύξηση της θερμοκρασίας ενός κινητήρα είναι η δυσλειτουργία του θερμοστάτη, το έργο του οποίου είναι να μετρά τους βαθμούς κελσίου του ψυκτικού υγρού.
Επί της ουσίας, ο θερμοστάτης είναι εκείνος που δίνει την εντολή ώστε να ενεργοποιηθεί ο ανεμιστήρας του ψυγείου, όταν η θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού υπερβεί ή πλησιάσει το όριο το οποίο έχει ορίσει ο κατασκευαστής.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο ανεμιστήρας του ψυγείου δεν τίθεται σε λειτουργία ή τίθεται σε λειτουργία όχι την προβλεπόμενη στιγμή, αυτό που θα πρέπει να ελέγξετε και να αντικαταστήσετε είναι ο θερμοστάτης.
Σύνηθες είναι και το φαινόμενο της διαρροής ψυκτικού υγρού. Αν είστε τυχεροί, αυτή η διαρροή θα προέρχεται από κάποιο σημείο σύνδεσης του κυκλώματος ψύξης, συνεπώς η αντικατάστασή του μπορεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.
Αν παρόλα αυτά το φαινόμενο επιμένει θα πρέπει να ελέγξετε το ίδιο το ψυγείο και τις βαλβίδες που διαθέτει το κύκλωμα ψύξης. Σε ακραίες καταστάσεις, το ψυκτικό υγρό μπορεί να περνά στους θαλάμους καύσης εξαιτίας κάποια καμμένης φλάντζας.
5. Πολλαπλασιαστές - Σπινθηριστές
Χωρίς το ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου, η λειτουργία ενός κινητήρα θα ήταν ανέφικτη. Και αυτό γιατί το ηλεκτρικό κύκλωμα είναι εκείνο που εξασφαλίζει μέσω των πολλαπλασιαστών και των σπινθηριστών -τα γνωστά σε όλους μας μπουζί- την ανάφλεξη στο εσωτερικών των κυλίνδρων ενός κινητήρα.
Ο ρόλος του πηνίου ανάφλεξης (πολλαπλασιαστή) είναι να μετασχηματίζει τη χαμηλή τάση της μπαταρίας των 12V σε υψηλή, η οποία καταλήγει μέσω της καλωδίωσης στους σπινθηριστές. Η δυσλειτουργία ενός πολλαπλασιαστή συνήθως προκαλεί τη διακοπή στη διαδικασία της καύσης σε εκείνους του κυλίνδρους που τροφοδοτεί μέσω των μπουζί.
Όπως και στην περίπτωση του εναλλάκτη δεν υπάρχουν τρόποι ώστε να αποτρέψουμε τη φθορά ενός πολλαπλασιαστή, πέρα από το να εξασφαλίσουμε την σωστή συνδεσμολογία του ηλεκτρικού κυκλώματος και την απαιτούμενη συντήρησή του.
Αν λοιπόν το αυτοκίνητό μας δεν έχει την ικανότητα να εντοπίζει την ενδεχόμενη βλάβη στο σύστημα ανάφλεξης, τότε αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχήσει και να μας οδηγήσει στο συνεργείο για τον απαραίτητο έλεγχο στους πολλαπλασιαστές, την καλωδίωση και τους σπινθηριστές.
Comments