top of page
Search

Εγκέφαλος αυτοκινήτου. Βλάβες και συμπτώματα

Τα συμπτώματα που θα δεις όταν υπάρχει βλάβη στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου μοιάζουν και με εκείνα που εμφανίζονται εξαιτίας άλλων βλαβών. Για αυτό, εάν εντοπίσεις κάτι από τα παρακάτω πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως μπορεί και να μην πρόκειται αποκλειστικά για βλάβη στον εγκέφαλο, ή πιο τυπικά στη Μονάδα Ελέγχου Κινητήρα/ Engine Control Unit (ΕCU).


Ο εγκέφαλος αυτοκινήτου είναι ένας ενσωματωμένος υπολογιστής από τον οποίο εξαρτάται η διαχείριση συστημάτων και λειτουργιών του οχήματος. Ουσιαστικά, ελέγχει τη λειτουργία του κινητήρα και σε προειδοποιεί σε περίπτωση βλάβης. Οι προειδοποιήσεις αυτές είναι εξίσου σημαντικές για εσένα και τον μηχανικό του αυτοκινήτου. Όταν λοιπόν καταλάβεις πως ο κινητήρας δυσλειτουργεί, θα πρέπει αμέσως να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία.

Όμως, πριν συμβούν όλα αυτά, πάμε να δούμε ποια σημάδια θα σου δώσει ένας χαλασμένος εγκέφαλος αυτοκινήτου.


Συμπτώματα βλάβης εγκεφάλου αυτοκινήτου:

Άναψε ο δείκτης ελέγχου κινητήρα

Το πιο αναγνωρίσιμο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τον εγκέφαλο αυτοκινήτου, είναι όταν ανάβει η λυχνία ελέγχου κινητήρα (check engine). Μπορεί η ένδειξη αυτή, να οφείλεται σε κάποιο ελαττωματικό κύκλωμα, αισθητήρα ή άλλο ηλεκτρονικό εξάρτημα και όχι αποκλειστικά στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου.

Αυτό το προειδοποιητικό λαμπάκι στο καντράν ελέγχεται από τον εγκέφαλο αυτοκινήτου και ανάβει όταν ο εγκέφαλος δυσλειτουργεί. Αυτή η δυσλειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να είναι ένας ψευδής “συναγερμός”. Δηλαδή, η λυχνία να ανάψει επειδή πιστεύει ότι κάποιο άλλο εξάρτημα ή σύστημα του κινητήρα έχει πρόβλημα και όχι για την ίδια τη βλάβη στον εγκέφαλο.

Εάν λοιπόν δεν πρόκειται για κατεστραμμένα καλώδια ή κάποια διάβρωση, τότε μπορούμε να υποπτευθούμε πως κάποια βλάβη προκλήθηκε στον εγκέφαλο αυτοκινήτου από νερό ή κάποιο βραχυκύκλωμα.

Ο κινητήρας ταλαντεύεται στο ρελαντί

Σε περίπτωση που έχεις χαλασμένο εγκέφαλο αυτοκινήτου, τότε θα παρατηρήσεις πρόβλημα με το ρελαντί του αυτοκινήτου. Θα μπορούσε να είναι ακανόνιστο ρελαντί ή να σου σβήσει όταν σταματήσεις σε ένα φανάρι.

Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να είναι και κάτι εντελώς τυχαίο ή τελικά να προκαλείται από έναν ελαττωματικό εγκέφαλο που στέλνει λανθασμένες πληροφορίες στον κινητήρα, προκαλώντας πιθανώς κακή ρύθμιση έγχυσης καυσίμου.

Κακή οικονομία καυσίμου

Με μη ισορροπημένη αναλογία αέρα/ καυσίμου, ο κινητήρας δεν θα λειτουργεί σωστά. Ο εγκέφαλος αυτοκινήτου θα μπορούσε να στείλει κατά λάθος πάρα πολύ καύσιμο στον θάλαμο καύσης, οδηγώντας σε υπερβολική κατανάλωση καυσίμου.

Για αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείς την οικονομία καυσίμου, ώστε να μπορείς να το καταλάβεις όταν υπάρχει πρόβλημα. Επιπλέον, εάν το όχημα καίει περισσότερο καύσιμο, βλάπτεις και το περιβάλλον.

#4 “Πέφτει” η απόδοση του κινητήρα

Από την άλλη πλευρά, η δυσλειτουργία του εγκέφαλου αυτοκινήτου ενδέχεται να μην στείλει αρκετό καύσιμο στον θάλαμο καύσης. Όταν συμβεί αυτό, θα παρατηρήσεις ορισμένα προβλήματα στην απόδοση του κινητήρα.

Μπορεί να πατάς το γκάζι και αυτό να μην ανταποκρίνεται ως συνήθως. Το όχημα μπορεί επίσης να τρίζει, ειδικά όταν προσπαθείς να ανεβείς σε ανηφόρες. Με το που παρατηρήσεις κάτι τέτοιο μην το αμελήσεις. Είναι καλύτερο να αντικαταστήσεις τον εγκέφαλο αυτοκινήτου, προτού το αυτοκίνητό σου σβήσει!

Σημάδια ελαττωματικής μετάδοσης

Ένας χαλασμένος εγκέφαλος αυτοκινήτου μπορεί να στείλει ανεπαρκή δεδομένα στη Μονάδα Ελέγχου Κιβωτίου Ταχυτήτων / Transmission Control Module (TCM). Ως αποτέλεσμα, η αλλαγή των ταχυτήτων γίνεται με καθυστέρηση και είναι “άβολη” έως ενοχλητική.

Το αυτοκίνητο δεν ξεκινά

Το να έχεις ένα αυτοκίνητο που δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να σημαίνει, όπως είπαμε και στην αρχή, πολλά πράγματα! Μπορεί όμως να είναι ένα από τα συμπτώματα βλάβης της μονάδας ελέγχου κινητήρα.

Στην αρχή, μπορεί να παρατήρησες ότι δυσκολεύεται να πάρει μπροστά έως τη στιγμή που δεν θα ξεκινά. Ο κινητήρας, ακόμη, θα μπορούσε να κόψει ενώ οδηγείς, εάν τελικά δυσλειτουργεί ο εγκέφαλος αυτοκινήτου. Τέλος, είναι πιθανό εάν κάνεις μία στάση, να μην μπορέσεις να ξεκινήσεις ξανά το αυτοκίνητό σου.


Η μονάδα ελέγχου κινητήρα κάνει αυτό που υποδηλώνει το όνομά της, ελέγχει τον κινητήρα. Χωρίς να αποστέλλονται σήματα στον κινητήρα, απλά δεν ξέρει τι να κάνει!

Για αυτό, είναι καλή ιδέα να ελέγχεις τον εγκέφαλο αυτοκινήτου με το πρώτο από τα παραπάνω συμπτώματα βλάβης. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα μπορείς να το αντικαταστήσεις προτού καταλήξεις με ένα αυτοκίνητο που δεν ξεκινά.


Στη NM CarService γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τετράτροχο φίλο σας και φροντίζουμε για αυτόν. Τηλεφωνήστε σήμερα κιόλας στο 210 8044295 για να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα πλήρη δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκίνητου σας ή χρησιμοποιήστε την επιλογή για online ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα μας. Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές μας και εξασφαλίστε υγεία και μακροζωία στο όχημά σας860 views0 comments

Comments


bottom of page