top of page
Search

Προετοιμασία αυτοκινήτου για τη χειμερινή περίοδο

Το αυτοκίνητο και τα συστήματά του χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πολλά εξαρτήματα και συστήματα του αυτοκινήτου απαιτείται να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη δυσκολία και έτσι υπάρχει το ενδεχόμενo ξαφνικά να χαλάσουν.

Για να μπορέσετε να αποτρέψετε αυτό, σας παρέχουμε κάποιες συμβουλές που θα σας επιτρέψουν να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για τη χειμερινή περίοδο.

Τι θα πρέπει να ελέγξετε στο αυτοκίνητό σας πριν κρυώσει ο καιρός

  1. Την μπαταρία. Εξαιτίας της ιδιαίτερης επιβράδυνσης των χημικών αντιδράσεων όταν υπάρχει ψύχος, η χωρητικότητά της γίνεται κατά μέσο όρο 20 με 50% πιο μικρή. Το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμη πιο πολύ, διότι τα φορτία στην μπαταρία αυξάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εξαιτίας του πλήθους των συσκευών που πρέπει να λειτουργούν. Επίσης, η εκκίνηση του κινητήρα καταναλώνει κάποιες φορές πιο πολλή ενέργεια. Αν η μπαταρία είναι παλιά ενδέχεται να μην καταφέρει να καλύψει όλες της τις λειτουργίες. Έτσι, θα πρέπει να ελέγξετε την κατάστασή της, κατά προτίμηση σε κάποιο ηλεκτρολογείο. Ενδεχομένως, να χρειαστεί να ξαναφορτιστεί ή να γίνει αποθείωση των πλακών της. Αν η μπαταρία χαλάσει, απαιτείται η αντικατάστασή της.

  2. Τη μίζα και το δυναμό. Αν η μίζα έχει σπάσει, τότε η μπαταρία ενδέχεται να αδειάζει πιο γρήγορα. Αν το δυναμό δεν λειτουργεί σωστά, η μπαταρία δεν θα φορτίζεται σωστά, γεγονός το οποίο συνεπάγεται το ξεφλούδισμα της ενεργής μάζας της και τη θείωση των πλακών της.

  3. Σύστημα ελέγχου κλίματος. Η άνεσή σας όταν οδηγείτε, έχει να κάνει με τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Σιγουρευτείτε ότι το καλοριφέρ και το κλιματιστικό βρίσκονται σε καλή λειτουργική κατάσταση, για να μην κρυώνετε μέσα στην καμπίνα επιβατών. Έτσι, θα πρέπει να τσεκάρετε εάν οι σωλήνες έχουν ζημιές, να διασφαλίσετε ότι τόσο η αντλία, όσο και ο συμπυκνωτής λειτουργούν σωστά και ότι οι αεραγωγοί και το ψυγείο δεν έχουν μπουκώσει. Είναι προτιμότερο οι διαγνωστικοί έλεγχοι να γίνονται από επαγγελματίες.

  4. Τσιμούχες θυρών. Αν έχουν φθαρεί, τότε θα περνάει κρύο και υγρασία στην καμπίνα των επιβατών. Τα υψηλά ποσοστά υγρασίας ενδέχεται να προξενήσουν διάβρωση στο αυτοκίνητο. Επίσης, ενδέχεται να κολλήσει από τον πάγο, η πόρτα στο μαρσπιέ. Έτσι, αν εντοπίσετε ότι οι τσιμούχες έχουν ξεραθεί ή ραγίσει, αν περνούν στην καμπίνα επιβατών κρύο και εξωτερικοί ήχοι ή αν ακούγονται συγκεκριμένα τριξίματα από κάποια πόρτα κατά την οδήγηση σε ανώμαλο οδόστρωμα, θα πρέπει να αλλάξετε τις ελαστικές τσιμούχες.

  5. Πάνελ αμαξώματος και κάτω μέρος. Οι μεταβολές της θερμοκρασίας, τα αποψυκτικά μέσα, το χιόνι, η βρωμιά και το νερό επιφέρουν καταστρεπτικές συνέπειες στο αμάξωμα του αυτοκινήτου και στην ανάρτησή του. Στα ελατήρια, εμφανίζονται μεγάλα σημεία διάβρωσης στα σημεία που πρώτα, μικρά ραγίσματα και γρατζουνιές. Συνεπώς, ακόμα και οι μικροζημιές θα πρέπει να επισκευαστούν έγκαιρα, πριν μπουν τα κρύα. Το κάτω μέρος του αυτοκινήτου θα πρέπει να περαστεί με κάποιο ειδικό αντιδιαβρωτικό υλικό και τα χτυπήματα θα πρέπει να βαφτούν. Για το αμάξωμα του αυτοκινήτου, προσφέρονται στο εμπόριο γυαλιστικά με πολυμερή βάση, τα οποία όχι μόνο θα προσδώσουν στην επιφάνεια λάμψη, αλλά παράλληλα, θα δημιουργήσουν και μια προστατευτική επίστρωση από πάνω τους.

  6. Σύστημα υαλοκαθαριστήρων και πλύσης παρμπρίζ. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα παρμπρίζ του αυτοκινήτου λερώνονται εύκολα, λόγω της λάσπης και του φρέσκου χιονιού. Για το λόγο αυτό, το παρμπρίζ και οι υαλοκαθαριστήρες θα πρέπει να λειτουργούν σωστά. Τσεκάρετε εάν τα μπεκ έχουν φράξει και διασφαλίστε ότι τα ελαστικά μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων δεν είναι ξερά ή σπασμένα. Εφόσον χρειάζεται, γεμίστε το δοχείο με αντιψυκτικό υγρό.

  7. Προθερμαντήρες. Οι δυσλειτουργίες τους ενδέχεται να επιφέρουν την προβληματική εκκίνηση του κινητήρα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα ο κινητήρας δεν θα πάρει καν μπροστά.

Τι θα πρέπει να αλλάξετε χωρίς να έχει χαλάσει.

  1. Τα ελαστικά. Δεν επιτρέπεται η οδήγηση με θερινά ελαστικά τη χειμερινή περίοδο. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αλλάξετε τα θερινά σας ελαστικά με χειμερινά, μόλις η μέση ημερήσια θερμοκρασία μείνει κάτω από τους 7 °C για μερικές ημέρες. Τα χειμερινά ελαστικά, φτιάχνονται από πιο μαλακό μείγμα καουτσούκ, το οποίο διατηρεί την ελαστικότητά του στις μικρές θερμοκρασίες, ενώ το πέλμα τους διαθέτει πιο πολλά τακούνια που επιτρέπουν το κράτημα στις ολισθηρές επιφάνειες.

  2. Τα λάδια. Στις μέρες μας, οι πιο πολλοί κατασκευαστές χημικών αυτοκινήτου παράγουν λάδια για όλες τις εποχές. Όμως, εάν το όχημά σας κινείται σε περιοχές με άσχημο κλίμα, το λιπαντικό θα πρέπει ενδεχομένως να αλλαχτεί. Παραδείγματος χάρη, το λάδι κάθε εποχής με βαθμό ιξώδους 25W-40, δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες κάτω των -5 °C, και αυτό με 20W-40 – κάτω από τους -10 °C. Τα συγκεκριμένα λάδια γίνονται πυκνότερα από τον παγετό, γεγονός το οποίο αυξάνει ιδιαίτερα τη φθορά του κινητήρα όταν παίρνει μπροστά, τα φορτία στη μίζα, καθώς και την κατανάλωση καυσίμων.

  3. Το καύσιμο ντίζελ. Το θερινό καύσιμο ντίζελ γίνεται πυκνότερο στις χαμηλότερες από τους -5 °C θερμοκρασίες και δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί χωρίς προθέρμανση. Χάρη στα ειδικά τους συστατικά, τα χειμερινά καύσιμα διατηρούν τη ρευστότητά τους στους -35 °C, και ορισμένοι τύποι τους ακόμη και στους -55 °C.


Συμπέρασμα. Πολλές δυσλειτουργίες που δεν υφίστανται κατά την καλοκαιρινή περίοδο, παρουσιάζονται το χειμώνα, εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών λειτουργίας. Για να αποτραπούν τυχόν βλάβες στα συστήματα του αυτοκινήτου την πιο ακατάλληλη στιγμή, που θα σας κρατήσουν μακριά από τον πολιτισμό, σας συνιστούμε να ελέγχετε το αυτοκίνητο – κατά προτίμηση σε κάποιο συνεργείο – προτού μπουν τα κρύα. Στην πραγματικότητα, αν όλες οι μονάδες και τα συστήματά του λειτουργούν σωστά, και αν έχετε εύκαιρα τα πιο πάνω απλά αλλά πρακτικά αξεσουάρ, θα νιώθετε σίγουροι για το όχημά σας.


Στη NM CarService γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τετράτροχο φίλο σας και φροντίζουμε για αυτόν. Τηλεφωνήστε σήμερα κιόλας στο 210 8044295 για να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα πλήρη δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκίνητου σας ή χρησιμοποιήστε την επιλογή για online ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα μας. . Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές μας και εξασφαλίστε υγεία και μακροζωία στο όχημά σας.
39 views0 comments

Comments


bottom of page