top of page
Search

Στροφόμετρο: Τι δείχνει – Πότε επεμβαίνει ο κόφτης;

Το στροφόμετρο στα περισσότερα αυτοκίνητα πλέον είναι εκεί για να μας δείχνει τον ρυθμό περιστροφής του στροφάλου του κινητήρα ανά λεπτό (σ.α.λ. – στροφές ανά λεπτό/r.p.m – revs per minute). Σε αυτό όμως υπάρχει και μία κόκκινη περιοχή αλλά και ένα ανώτατο όριο περιστροφής, στο οποίο επεμβαίνει ο κόφτης για να μην περάσει ποτέ η βελόνα από αυτό.

Ο κόφτης ή αλλιώς περιοριστής στροφών κινητήρα, όπως έχουμε συνηθίσει να τον αποκαλούμε, βρίσκεται σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα και είναι εκεί για να μας προστατέψει από κάποιο λάθος ή κάποια υπερβολή. Πως λειτουργεί όμως και τι ακριβώς κάνει;

Ο κόφτης στροφών λοιπόν, υπάρχει σε όλα τα νέα αυτοκίνητα καθώς προστατεύει τον κινητήρα από το να περάσει το όριο του μέγιστου ρυθμού περιστροφής του, το οποίο αναλόγως κατασκευής ποικίλει. Μπορεί να είναι στις 6.000 σ.α.λ. μπορεί όμως και στις 9.000 σ.α.λ. (στις πιο σπορ και ειδικές κατασκευές). Αυτό είναι κάτι που μας το δείχνει η σήμανση στο στροφόμετρο.

Αυτό σημαίνει πως ο κατασκευαστής έχει θέσει ένα όριο, το οποίο ο κινητήρας του δεν μπορεί να ξεπεράσει, καθώς αν γίνει αυτό τότε θα προκληθεί βλάβη στο μοτέρ. Το τελευταίο έχει κατασκευαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να λειτουργεί μέχρι ένα συγκεκριμένο ρυθμό περιστροφής του στρόφαλου ανά λεπτό. Αυτή είναι και η ένδειξη του στοφόμετρου. Ο κόφτης είναι τοποθετημένος ώστε να επεμβαίνει για να μην ξεπεραστεί το όριο αυτό.

Φυσικά, αυτό δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με την κόκκινη περιοχή στο στροφόμετρο, η οποία είναι εκεί για να μας θυμίζει πως είναι καλό να μην περνάμε πολύ ώρα με τη βελόνα σε αυτό το σημείο, καθώς σημαίνει πως το μοτέρ δεν νιώθει… άνετα. Στο τέλος της κόκκινης περιοχής όμως είναι το σημείο που επεμβαίνει ο κόφτης.

Πως το κάνει αυτό; Κόβοντας την παροχή καυσίμου (κάποιοι, λιγότεροι όμως, κόβουν το σπινθήρισμα στα μπουζί), ακόμη και αν το πεντάλ του γκαζιού παραμένει πατημένο. Υπάρχουν δύο είδη επέμβασης του κόφτη όμως. Ο ένας είναι αυτός που διατηρεί τις σ.α.λ. του μοτέρ στο σημείο που επεμβαίνει και ο άλλος που ρίχνει αρκετά τις στροφές καθώς κόβει για λίγο πάνω από ένα δευτερόλεπτο την παροχή καυσίμου. Σε κάθε περίπτωση με αυτό τον τρόπο είναι αδύνατο ο οδηγός ακόμη και κατά λάθος να περάσει το ανώτατο όριο σ.α.λ. του κινητήρα πατώντας το γκάζι.

Προσοχή όμως… Αυτό δεν σημαίνει πως είναι αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο. Και αυτό γιατί ο κόφτης επιδρά στην τροφοδοσία ή στην ανάφλεξη του μοτέρ και όχι στην μετάδοση. Για αυτό για παράδειγμα αν σε μία αλλαγή σχέσης από πέμπτη σε τέταρτη, κάνουμε λάθος και «κουμπώσουμε» δεύτερη, τότε η ζημιά είναι μάλλον βέβαιη, αφού η κινητήριος δύναμη από τους τροχούς (που μέσω της μετάδοσης θα μεταφέρουν την κίνηση στον στρόφαλο του μοτέρ) θα ωθήσει το μοτέρ πάνω από το όριο περιστροφής του. Και αυτό γιατί εύκολα μία τέτοια, λανθασμένη αλλαγή σχέσης μπορεί να αυξήσει τις στροφές από 5.000 σ.α.λ. σε 7.000 σ.α.λ. ξεπερνώντας τον κόφτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι βαλβίδες να μην μπορέσουν να ακολουθήσουν το ρυθμό, να χάσουν το συγχρονισμό τους με τα πιστόνια και έτσι να γίνει η ζημιά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως υπάρχουν κόφτες οι οποίοι πλέον συνεργάζονται και με υπομονάδες του αυτοκινήτου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι για παράδειγμα κρύο το μοτέρ και να ρίξουν έτσι ακόμη περισσότερο το σημείο στο οποίο επεμβαίνουν, ενώ στα πολύ γρήγορα αυτοκίνητα υπάρχει και κόφτης ταχύτητας (συνήθως στα 250 χλμ./ώρα).



1,000 views0 comments

Comments


bottom of page