top of page
Search

Nοθευμένη βενζίνη. Τι να προσέξουμε

Η χορήγηση νοθευμένης βενζίνης είναι ένα φαινόμενο το οποίο αντιμετωπίζουν συχνά οι σύγχρονοι οδηγοί, ειδικά σε περιόδους κατά τις οποίες οι τιμές των καυσίμων ανεβαίνουν στα ύψη, όπως στη σημερινή εποχή. Παρά τους ενδελεχείς ελέγχους που πραγματοποιούνται στις μεγάλες αλυσίδες πρατηρίων, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος του καυσίμου χαμηλής ποιότητας στην τιμή του μη νοθευμένου. Για να είσαι σίγουρος για την ποιότητα της βενζίνης που βάζεις στο αυτοκίνητό σου, συγκεντρώσαμε κάποιες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις τα σημάδια της νοθείας.


Τι είναι το νοθευμένο καύσιμο;

Ένα καύσιμο χαρακτηρίζεται ως νοθευμένο όταν δεν είναι καθαρό δηλαδή έχει συνδυαστεί με άλλες χημικές ενώσεις ή με άλλο τύπο καυσίμου. Αν και παλιότερα, οι ιδιοκτήτες πρατηρίων, με κίνητρο την εξοικονόμηση χρημάτων, νόθευαν την καθαρή βενζίνη με πετρέλαιο θέρμανσης, πλέον χρησιμοποιούν χημικές ενώσεις εισηγμένες από το εξωτερικό για να αραιώνουν τη βενζίνη και να επωφελούνται οικονομικά.


Νοθευμένη βενζίνη με νερό ή νέφτι

Τον τελευταίο καιρό, από τους ελέγχους που έγιναν σε πρατήρια καυσίμων εντοπίστηκαν νοθευμένα καύσιμα που περιείχαν βενζίνη με νέφτι ή με νερό. Το διάλυμα αυτό, δημιουργεί πολλά προβλήματα στην λειτουργία του κινητήρα και τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται όταν ξαφνικά ακινητοποιείται το αυτοκίνητο. Αν το αυτοκίνητο σταματήσει να λειτουργεί, αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα νερού στο ντεπόζιτο είναι σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος βλάβης του κινητήρα. Η πιο σοφή επιλογή εκείνη την στιγμή είναι να επικοινωνήσεις με τον μηχανικό του συνεργείου σου.


Ποια είναι τα συμπτώματα της νοθευμένης βενζίνης;

Το ίδιο το αυτοκίνητο αποκαλύπτει την νοθεία, δίνοντας σημάδια στον οδηγό του. Ας δούμε τα βασικότερα συμπτώματα που κινούν τις υποψίες, καθώς υποδεικνύουν, ειδικά αν συμβαίνουν ταυτόχρονα, ότι η βενζίνη είναι νοθευμένη.

1. Αυξημένη κατανάλωση

Η ένδειξη αυξημένης κατανάλωσης είναι μία από τις πιο καθοριστικές και σημαντικές. Αν το καύσιμο καίγεται πολύ γρήγορα, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι νοθευμένο, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα αλλοιωμένο καύσιμο εξαναγκάζει τον κινητήρα σε κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας σε σχέση με ένα μη αλλοιωμένο. Η γρηγορότερη καύση μπορεί να διαπιστωθεί με απλή παρατήρηση της βελόνας του καυσίμου. Αν το ρεζερβουάρ αδειάσει πολύ γρήγορα χωρίς να έχετε διανύσει μεγάλες αποστάσεις που να δικαιολογούν την καύση του, θα πρέπει να προβληματιστείτε.

2. "Περίεργη" συμπεριφορά του οχήματος

Το δεύτερο σημάδι που υποδηλώνει νοθευμένη βενζίνη είναι η περίεργη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, δηλαδή η μη εύρυθμη λειτουργία του. Φαινόμενα όπως διακοπές στον κινητήρα, αρρυθμία στο ρελαντί, ακανόνιστος ρυθμός των στροφών, δυσκολίες ως προς το ανέβασμα τους και γενικότερα μικρές βλάβες και προβλήματα που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν διαφορετικά, υποδηλώνουν νοθευμένο καύσιμο. Αν τα παραπάνω συνδυάζονται με ενδείξεις «Check Engine» στο ταμπλό του οχήματος ή κάποια άλλη κίτρινη ή κόκκινη ένδειξη, τότε οι πιθανότητες χορήγησης νοθευμένου καυσίμου αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

3. Δυσάρεστη οσμή & κατάλοιπα

Η οσμή του καυσίμου είναι πολύ χαρακτηριστική. Σε περίπτωση που η βενζίνη μυρίζει δυσάρεστα, είναι πολύ πιθανό να είναι αλλοιωμένη, καθώς οι προσμίξεις αλλοιώνουν τη σύνθεση, το χρώμα, αλλά και την μυρωδιά της βενζίνης. Ταυτόχρονα, αν και είναι δύσκολο για το μέσο οδηγό να το διακρίνει, η νοθευμένη βενζίνη έχει ορισμένα κατάλοιπα στην επιφάνειά της, τα οποία δεν υπάρχουν στο καύσιμο καλής ποιότητας.


Τι ζημιές προκαλεί στο όχημα η νοθευμένη βενζίνη;

Η νοθευμένη βενζίνη, αφενός ζημιώνει οικονομικά τον οδηγό, αφετέρου μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο όχημα με εξαιρετικά υψηλό κόστος επισκευής. Η φθορά του κινητήρα, η καταστροφή του καταλύτη και η μειωμένη απόδοση είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις που έχει η νοθευμένη βενζίνη στο όχημα. Επομένως, οι οδηγοί οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί και να ελέγχουν με όποιο μέσο έχουν στη διάθεσή τους την ποιότητα του καυσίμου που έβαλαν και να λαμβάνουν υπόψη τους τα σημάδια εκείνα που υποδηλώνουν νοθευμένο καύσιμο.'


Στη NM CarService γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τετράτροχο φίλο σας και φροντίζουμε για αυτόν. Τηλεφωνήστε σήμερα κιόλας στο 210 8044295 για να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα πλήρη δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκίνητου σας ή χρησιμοποιήστε την επιλογή για online ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα μας. Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές μας και εξασφαλίστε υγεία και μακροζωία στο όχημά σας423 views0 comments

Comments


bottom of page