top of page
Search

Γιατί σφυρίζουν τα φρένα του αυτοκινήτου;

Οι περισσότεροι οδηγοί μπορεί να έχουν ακούσει το χαρακτηριστικό σφύριγμα όταν πατούν το πεντάλ των φρένων. Τι πρέπει να κάνουν;


Όσο επιμελής κι αν είναι κάποιος με τη συντήρηση του αυτοκινήτου του, ίσως έχει ακούσει κάποια στιγμή τα φρένα του να σφυρίζουν. Πρόκειται για έναν… άκρως ενοχλητικό ήχο, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, όμως αρνείται πεισματικά να εξαφανιστεί! Το σημαντικότερο κεφάλαιο όμως, είναι να αναλύσουμε αν προκύπτει ζήτημα ασφάλειας από τα φρένα που σφυρίζουν. Άλλωστε, το σύστημα πέδησης ενός αυτοκινήτου ανήκει στα βασικότερα εξαρτήματα και επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια που προσφέρει το όχημα!

Φρένα που σφυρίζουν - Πάω άμεσα για αλλαγή;


Αρχικά, να πούμε ότι πολλές φορές, το σφύριγμα από τα φρένα μπορεί να είναι μεμονωμένο περιστατικό και απλώς να… τύχει. Συνήθως, αυτό θα συμβεί πιο έντονα σε ημέρες με υγρασία, βροχή ή στα πρώτα χιλιόμετρα μετά από αρκετές ημέρες ακινησίας. Αν δεν πρόκειται για τέτοιο σφύριγμα και ο ήχος επιμένει κάθε φορά που ο οδηγός πιέζει το αντίστοιχο πεντάλ, τότε θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, δεν τίθεται θέμα ασφάλειας. Απλώς συστήνεται η αλλαγή λόγω του ενοχλητικού ήχου.


Γιατί σφυρίζουν τα φρένα;

Αν ο ενοχλητικός ήχος ξεκίνησε από τότε που τοποθετήθηκαν νέα τακάκια ή δίσκοι, τότε κάπου εκεί είναι το πρόβλημα. Ίσως δεν χρησιμοποιήθηκαν τα ανταλλακτικά που προτείνει ο κατασκευαστής και τα υλικά τριβής, παράγουν αυτόν τον ήχο όταν έρχονται σε επαφή. Δεν αποκλείεται να τοποθετήθηκε και τύπος χαμηλότερης ποιότητας, με αποτέλεσμα το χαρακτηριστικό σφύριγμα. Από την άλλη, αν ο ήχος εμφανίστηκε ξαφνικά, χωρίς αλλαγή στο σύστημα φρένων, τότε δεν αποκλείεται οι δισκόπλακες να ήταν στραβές και να προκάλεσαν και στα τακάκια ανομοιόμορφη φθορά.


Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως υπάρχει και τρέμουλο στο φρενάρισμα από υψηλότερες ταχύτητες. Τέλος, οι λιγότερο τυπικοί με τη συντήρηση του αυτοκινήτου ίσως έχουν αφήσει τα τακάκια να φτάσουν στο τέλος τους και πλέον, τα φρένα σφυρίζουν επειδή άρχισαν να αποκαλύπτονται τα μεταλλικά τμήματα που βρίσκονται κάτω από την πάστα επαφής με την δισκόπλακα. Να σημειώσουμε πάντως ότι ένας οπτικός έλεγχος σε ένα συνεργείο μπορεί να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις σχετικά με την αιτία πρόκλησης του ενοχλητικού σφυρίγματος.


Είναι φυσιολογικό το σφύριγμα στα φρένα;

Τα φρένα, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην σφυρίζουν. Αυτό σημαίνει, ότι ο ενοχλητικός ήχος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως φυσιολογικός και αν επιμένει για καιρό, το αυτοκίνητο θα πρέπει να πάει σε ένα συνεργείο για έλεγχο. Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις.


Μερικά τακάκια της αγοράς που προορίζονται αποκλειστικά για σπορ αυτοκίνητα που μπαίνουν συχνά σε πίστα, είναι πολύ σκληρά και σφυρίζουν πάρα πολύ έντονα στην καθημερινή κίνηση. Αυτό συμβαίνει επειδή ο στόχος του κατασκευαστή είναι το τακάκι να δουλεύει τέλεια σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, για να μην κουράζεται κατά τη γρήγορη οδήγηση. Έτσι, στην… αργή οδήγηση, που το υλικό παραμένει κρύο, παράγει υψηλό επίπεδο θορύβου.


Στη NM CarService γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τετράτροχο φίλο σας και φροντίζουμε για αυτόν. Τηλεφωνήστε σήμερα κιόλας στο 210 8044295 για να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα πλήρη δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκίνητου σας ή χρησιμοποιήστε την επιλογή για online ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα μας. Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές μας και εξασφαλίστε υγεία και μακροζωία στο όχημά σας

77 views0 comments

Comentários


bottom of page