top of page
Search

Οι Wankel επιστρέφουν!

Η Mazda έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι οι περιστροφικοί κινητήρες επιστρέφουν ως «γεννήτριες» ηλεκτρικών μοντέλων. Ας θυμηθούμε τον τρόπο λειτουργίας των Wankel κινητήρων.


Οι περιστροφικοί κινητήρες απουσιάζουν από τον χώρο της αυτοκίνησης εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, από τότε που σταμάτησε η παραγωγή του Mazda RX-8. Πλέον οι wankel έχουν ξανά έρθει στο προσκήνιο, με τη Mazda να εξετάζει αυτή την τεχνολογία για χρήση ως «range extender» σε αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Υπενθυμίζουμε ότι «range extender» ονομάζονται οι κινητήρες που παράγουν έργο προκειμένου ώστε να φορτίσουν την μπαταρία, όπως για παράδειγμα η ομώνυμη έκδοση της BMW i3 στην οποία τοποθετήθηκε μοτέρ 650 κ.εκ. γι αυτόν ακριβώς τον λόγο. Με αφορμή, λοιπόν, την επιστροφή του περιστροφικού κινητήρα, έστω και με αυτό το ρόλο στο αμιγώς ηλεκτρικό Mazda MX-30, ας δούμε την πορεία των συγκεκριμένων κινητήρων στην ιστορία του αυτοκινήτου, αλλά και πως λειτουργεί ένας τυπικός περιστροφικός κινητήρας.

Η πρώτη εμφάνιση περιστροφικού κινητήρα πραγματοποιήθηκε το 1957, όταν ο Felix Wankel, μηχανικός της NSU κατασκεύασε το πρώτο λειτουργικό πρωτότυπο. Χρόνια αργότερα, με την έλευση της πρώτης γενιάς Mazda RX-7 το 1978, ο εν λόγω κινητήρας έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, τόσο για τον εκπληκτικό του ήχο όσο και για τις αγωνιστικές διακρίσεις. Ενδεικτικά τη διετία 1980-1981, το Mazda RX-7 κατέκτησε το Βρετανικό πρωτάθλημα Saloon Car, ενώ η αξιοπιστία αποδείχθηκε με τη νίκη του αγώνα αντοχής στο Spa, εν έτει 1981. Οι διακρίσεις το Wankel συνεχίστηκαν και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικό, με το RX-7 να κατακτά πάνω από 100 αγώνες στο πρωτάθλημα IMSA. Πέρα όμως από το Mazda RX-7, ο περιστροφικός κινητήρας έγραψε ιστορία και στον αγώνα αντοχής του Le Mans, όπου το 1991 κατέκτησε την πρώτη θέση. Ο θρίαμβός του τετραρότορου Mazda 787Β των 710 ίππων έμεινε στην ιστορία αφού έγινε το πρώτο αυτοκίνητο με μη εμβολοφόρο κινητήρα που κατακτά τον συγκεκριμένο αγώνα. Ο περιστροφικός κινητήρας είχε αποκτήσει οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά οι αυξημένοι ρύποι και οι αυξημένες ανάγκες σε καύσιμο ήταν τα μεγαλύτερα εμπόδιο στην ενσωμάτωσή του σε όλα τα μοντέλα της Mazda. Για μερικά χρόνια έμεινε στο περιθώριο, ενώ τελευταία φορά είδαμε τους περιστροφικούς κινητήρες στο Mazda RX-8 με την ονομασία «Renesis». Η ιστορία των Wankel κινητήρων ολοκληρώθηκε το 2012 με το τέλος παραγωγής του RX-8. Δεδομένου, όμως, ότι θα τους δούμε σύντομα ως «φορτιστές» μπαταριών, αξίζει να γνωρίζουμε πως λειτουργούν.


Πώς λειτουργεί ένας Wankel κινητήρας;

Στην περίπτωση των περιστροφικών κινητήρων ξεχνάμε έμβολα, μπιέλες και εκκεντροφόρους, μιας και ο τρόπος λειτουργίας τους είναι τελείως διαφορετικός. Το σταθερό μέρος του κινητήρα ονομάζεται στάτορας, στο εσωτερικό του είναι ημιελλειπτικός και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το αντίστοιχο εξάρτημα με το μπλοκ των παλινδρομικών κινητήρων. Μέσα στον στάτορα περιστρέφεται ένα άλλο εξάρτημα που ονομάζεται ρότορας. Στο video που ακολουθεί θα έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε καλύτερα την τροχιά που διαγράφει κατά την λειτουργία του κινητήρα, αλλά το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι σε μία πλήρη περιστροφή του δημιουργεί ουσιαστικά τέσσερις θαλάμους, όπου στον καθένα γίνεται και μία διεργασία, αντίστοιχη με αυτές των παλινδρομικών μοτέρ. Για παράδειγμα, στον πρώτο θάλαμο το μείγμα εισέρχεται, μεταφέρεται στον δεύτερο όπου και συμπιέζεται, ακολούθως στον τρίτο γίνεται η ανάφλεξη και στον τελευταίο η έξοδος των καυσαερίων από τον αυλό.


Ασφαλώς και σε αυτούς τους κινητήρες υπάρχουν τα μπουζί που δίνουν τον σπινθήρα της ανάφλεξης, αλλά και τα μπεκ ώστε να ψεκάζεται το καύσιμο. Βέβαια, ο εισερχόμενος αέρας και τα καυσαέρια δεν περνούν από τις γνώριμες βαλβίδες, αλλά από τις λεγόμενες «θυρίδες» που βρίσκονται επάνω στον στάτορα. Τέλος, σημαντική διαφορά είναι ότι κάθε Wankel κινητήρα, εκτός του καύσιμου μείγματος, καταναλώνει και μικρή ποσότητα λαδιού


Στη NM CarService γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τετράτροχο φίλο σας και φροντίζουμε για αυτόν. Τηλεφωνήστε σήμερα κιόλας στο 210 8044295 για να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα πλήρη δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκίνητου σας ή χρησιμοποιήστε την επιλογή για online ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα μας. . Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές μας και εξασφαλίστε υγεία και μακροζωία στο όχημά σας86 views0 comments

Comments


bottom of page