top of page
Search

Προβλήματα με το σασμάν! Γιατί και πότε

Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε μηχανικό μέρος του αυτοκινήτου σας, όπως για παράδειγμα τα συμπτώματα βουλωμένων μπεκ πετρελαίου, έτσι και στο σασμάν η έγκαιρη ανίχνευση των προβλημάτων μετάδοσης μπορεί να σας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα από πιο σοβαρές ζημιές.


Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια προβλήματος ενός χαλασμένου σασμάν καθώς και το τι πρέπει να κάνετε αν υπάρχει πρόβλημα.


Ποια είναι όμως τα αρχικά συμπτώματα ενός χαλασμένου σασμάν;

Δύσκολη ή καθόλου αλλαγή ταχυτήτων

Εάν το όχημά σας δυσκολεύεται ή αρνείται να αλλάξει ταχύτητες, τότε είναι περισσότερο από πιθανό ότι αντιμετωπίζεται πρόβλημα με το σύστημα μετάδοσης του αυτοκινήτου σας.

Η δυσκολία στην αλλαγή των ταχυτήτων σημαίνει ότι κάποιες φορές μπορεί να χρειάζεται 2 και 3 φορές να κουμπώσετε την ταχύτητα για να μπει στο κιβώτιο – πράγμα που σημαίνει μη κανονική λειτουργία του συστήματος μετάδοσης.


Μυρωδιά από καμένο

Η μυρωδιά από καμένο μπορεί να προέρχεται από αρκετά πράγματα: Από έναν χαλασμένο θερμοστάτη μέχρι όμως και το σύστημα μετάδοσης.

Αν η μυρωδιά προέρχεται από το σασμάν, αυτό σημαίνει ότι το υγρό του κιβωτίου είναι παλιό και – πλέον- καμένο και πρέπει άμεσα να αλλαχτεί και πιθανόν όλο το σύστημα υπερθερμαίνεται.


Μεταλλικοί ή άλλοι θόρυβοι όταν έχετε νεκρά

Αν έχετε νεκρά ταχύτητα και ακούτε διάφορους θορύβους – μεταλλικούς ή μη – τότε αυτοί κατά μεγάλη πιθανότατα προέρχονται από το κιβώτιο ταχυτήτων. Αν είστε τυχεροί, ίσως χρειαστείτε απλή προσθήκη υγρών, σε διαφορετική περίπτωση όμως θα χρειαστεί αντικατάσταση ή επισκευή του συστήματος μετάδοσης.


Πατινάρισμα συμπλέκτη

Το πατινάρισμα του συμπλέκτη είναι όχι μόνο τρομακτικό, αλλά και εξίσου πολύ επικίνδυνο! Φανταστείτε να οδηγείτε και ξαφνικά το αυτοκίνητο να αλλάξει «μόνο» του ταχύτητα. Αυτό θα το καταλάβετε αν εκεί που βρίσκεστε εν κινήσει, το αυτοκίνητο ξαφνικά ανεβάσει στροφές απότομα δίχως όμως να αυξηθεί η ταχύτητα.

Συχνά το πατινάρισμα συγκρίνεται με την αίσθηση ότι οδηγείτε πάνω σε πάγο – δηλαδή χωρίς να έχετε πρόσφυση στο δρόμο. Εσείς πατάτε το γκάζι για να επιταχύνετε και το αμάξι δεν ανταποκρίνεται αφού ανεβάζει μόνο στροφές, χωρίς να περνάει τη μετάδοση στους τροχούς!


Διαρροή υγρού κιβωτίου

Η διαρροή των υγρών του κιβωτίου ταχυτήτων είναι ένα από τα πιο εύκολα προβλήματα στο σύστημα μετάδοσης που αναγνωρίζονται εύκολα και επίσης η επιδιόρθωση είναι άμεση και γρήγορη.

Εάν παρατηρήσετε ένα κόκκινο υγρό κάτω από το αυτοκίνητό σας, τότε ενημερώστε άμεσα το κοντινότερο συνεργείο για να ελέγξει τη στάθμη των υγρών του κιβωτίου – πολύ πιθανόν να έχετε κάποια διαρροή!


Τρίξιμο κατά την οδήγηση

Αυτό συμβαίνει περισσότερο στα αυτόματα σασμάν. Όταν το αυτοκίνητο αλλάζει ταχύτητα, τότε καταλαβαίνετε ένα τρίξιμο στο όχημα που γίνεται περισσότερο αντιληπτό στο τιμόνι. Αρκετές φορές αυτό από μόνο του είναι μια ένδειξη ότι το σύστημα μετάδοσης έχει κάποιο πρόβλημα.


Μη ανταπόκριση του αυτοκινήτου

Όταν γενικά δεν υπάρχει ανταπόκριση στην αλλαγή των ταχυτήτων – όπως για παράδειγμα όταν αλλάζετε ταχύτητα από στάση για να ξεκινήσετε – τότε πιθανότατα υπάρχει πρόβλημα με το κιβώτιο και είναι ένα από τα συμπτώματα του χαλασμένου σασμάν.


Τι μπορώ να κάνω όταν έχω πρόβλημα στο σασμάν;

Όταν ξεκινάτε την αντιμετώπιση του προβλήματος, πάντα η καλύτερη λύση είναι η επίσκεψη στο συνεργείο. Μόνο οι εξειδικευμένοι τεχνικοί της μάρκας σας θα μπορέσουν να εντοπίσουν και να επισκευάσουν το πρόβλημα που έχει προκύψει. Σε καμία περίπτωση τα συμπτώματα ενός χαλασμένου σασμάν δεν πρέπει να αγνοηθούν, καθώς αν η ζημιά μεγαλώσει, θα αυξήσει σημαντικά και το κόστος επιδιόρθωσης.

Η ζημιά αρχικά μπορεί να ξεκινήσει από μη επαρκή στάθμη υγρών και στο τέλος να καταλήξει μέχρι και στα γρανάζια του συστήματος μετάδοσης, επειδή έμειναν χωρίς λίπανση για αρκετό καιρό.


Στη NM CarService γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τετράτροχο φίλο σας και φροντίζουμε για αυτόν. Τηλεφωνήστε σήμερα κιόλας στο 210 8044295 για να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα πλήρη δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκίνητου σας ή χρησιμοποιήστε την επιλογή για online ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα μας. Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές μας και εξασφαλίστε υγεία και μακροζωία στο όχημά σας66 views0 comments

Comments


bottom of page