top of page
Search
Azisis

Πρόβλημα με την μίζα !

Πότε έχει πρόβλημα η μίζα; Το πρόβλημα ή η ζημιά στη μίζα αυτοκινήτου υπάρχει μόνο όταν εκείνη δεν γυρνάει. Αν εσύ πας να βάλεις μπροστά το αυτοκίνητό σου και ακούς τη μίζα να λειτουργεί κανονικά, τότε δεν έχει θέμα η μίζα.


Ακόμα και να μην παίρνει μπρος ο κινητήρας, από τη στιγμή που ακούς τη μίζα σημαίνει πως το πρόβλημα είναι αλλού.


Τι είναι η μίζα αυτοκινήτου;

Η μίζα του αυτοκινήτου είναι ένα ηλεκτρικό μοτέρ, υπεύθυνο για την εκκίνηση του κινητήρατου αυτοκινήτου.

 Το σύστημα εκκίνησης του αυτοκινήτου αποτελείται από τη μίζα και μια ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα που βρίσκεται επάνω της.


Πού βρίσκεται η μίζα; Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μίζα βρίσκεται είτε στον κινητήρα, είτε στην μετάδοση, αλλά σε κάθε περίπτωση συνδέεται με το βολάν (σφόνδυλος) ώστε να επιτελεί το έργο της.


Πώς λειτουργεί;

Η ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα παίρνει ρεύμα από την μπαταρία και το δίνει στη μίζα. Τότε η μίζα ξεκινά να περιστρέφεται. Η μίζα διαθέτει ένα προσαρτημένο γρανάζι το οποίο συνεργάζεται με τα δόντια στην περίμετρο του βολάν. Έτσι, περιστρέφει τον κινητήρα βάζοντάς τον τελικά μπροστά.


Η μίζα ενεργοποιείται κάθε φορά που γίνεται το γύρισμα του κλειδιού στο αυτοκίνητο και ουσιαστικά δίνει την απαραίτητη ηλεκτρική ισχύ, ώστε το όχημα να πάρει μπροστά.


Πότε έχει πρόβλημα η μίζα; Όλα τα αίτια


Πρόβλημα στη μπαταρία αυτοκινήτου

Χαμηλή φόρτιση μπαταρίας ή άδεια μπαταρία. Αυτό σημαίνει ότι το ρεύμα της μπαταρίας δεν αρκεί για να γυρίσει τη μίζα.

Συνήθως, όταν το πρόβλημα βρίσκεται στη μπαταρία, μπορεί να παρατηρήσεις πως πέφτει η ένταση στα φώτα όταν ενεργοποιείται η μίζα.


Διάβρωση ακροδεκτών

Κακή σύνδεση των ακροδεκτών των καλωδίων παροχής ρεύματος στη μίζα. Συνήθως το αίτιο είναι η διάβρωση των ακροδεκτών.

Ακόμη, μπορεί να υπάρχει διάβρωση του φις σύνδεσης της ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας της μίζας. Το ρελέ δεν κλίνει το κύκλωμα.


Ζημιά στο μοτέρ μίζας

Ζημιά στο ίδιο το μοτέρ της μίζας. Σε κάποιες περιπτώσεις, φθείρονται τα καρβουνάκια του ηλεκτρικού μοτέρ της, οπότε η μίζα δεν λειτουργεί.


Κολλημένη μίζα αυτοκινήτου

Η μίζα κολλάει λόγω κακής ευθυγράμμισης των δοντιών του γραναζιού της με τα δόντια της περιμέτρου του σφονδύλου.


Πρόβλημα στον διακόπτη ανάφλεξης

Σε αρκετές περιπτώσεις, το πρόβλημα ενδέχεται να προκύπτει λόγω ζημιάς στα σημεία επαφής του διακόπτη της ανάφλεξης. Δεν περνά ρεύμα από τον διακόπτη, οπότε δεν δίνεται σήμα εκκίνησης στην ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα της μίζας.

Η λειτουργία της μίζας απαιτεί μεγάλη εφαρμογή δύναμης στο κλειδί της ανάφλεξης για να ξεκινήσει. Σε κάθε περίπτωση, η ζημιά βρίσκεται στο διακόπτη της ανάφλεξης. Όταν το κλειδί φτάνει στη θέση “εκκίνησης”, δεν στέλνει ικανό ρεύμα για να λειτουργήσει η ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα. Απαιτείται φυσικά, η αντικατάσταση του διακόπτη της ανάφλεξης.


Ποια σημάδια δίνει η μίζα αυτοκινήτου που χρειάζεται επισκευή;

Κάποια από τα σημάδια που δείχνει η ελλαττωματική μίζα αυτοκινήτου είναι τα εξής:

  • Ο κινητήρας απλά δεν ανάβει

  • Προβλήματα κατά την εκκίνηση του κινητήρα

  • Μεταλλικοί θόρυβοι και ήχοι λείανσης

  • Υπερθέρμανση και καπνοί

  • Φυσική φθορά

  • Συνεχής λειτουργία μίζας

Άρα σε αυτές τις περιπτώσεις προχωράς σε επισκευή της μίζας. Εάν πάλι το αίτιο δεν είναι η μίζα, δηλαδή αν η μίζα γυρίζει αλλά το αυτοκίνητο δεν παίρνει μπροστά συνήθως θα φταίει η μπαταρία, θα υπάρχουν κακές συνδέσεις καλωδίων ή διαβρωμένοι πόλοι μπαταρίας, όπως είδαμε παραπάνω.


Επισκέψου εγκαίρως τον μηχανικό σου προτού μείνεις στον δρόμο και χρειαστείς την οδική βοήθεια. Αν το αίτιο δεν είναι η ίδια η μίζα, να ξέρεις πως ο μηχανικός θα βρει το σημείο της ζημιάς και ίσως το ζήτημα να λυθεί απλά επανασυνδέοντας το καλώδιο ή καθαρίζοντας τον ακροδέκτη ή αντικαθιστώντας το χαλασμένο τμήμα.


Στη NM CarService γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τετράτροχο φίλο σας και φροντίζουμε για αυτόν. Τηλεφωνήστε σήμερα κιόλας στο 210 8044295 για να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα πλήρη δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκίνητου σας ή χρησιμοποιήστε την επιλογή για online ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα μας. Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές μας και εξασφαλίστε υγεία και μακροζωία στο όχημά σας



86 views0 comments

コメント


bottom of page