Το δυναμό (εναλλάκτης) αποτελεί τμήμα του συστήματος φόρτισης των αυτοκινήτων. Από κοινού με την μπαταρία, διασφαλίζουν την τροφοδοσία των ηλεκτρικών τμημάτων του οχήματος. Η ονομασία της συσκευής προκύπτει από τον όρο εναλλασσόμενο ρεύμα (Στ.μ στην Αγγλική γλώσσα AC – Alternating Current).
Πώς λειτουργούν τα δυναμό;
Τα βασικά τμήματα του δυναμό είναι:
Ο ρότορας και ο στάτορας
Ο ανορθωτής διόδου (ή γέφυρα ανορθωτή)
Ο ρυθμιστής τάσης
Ο ρότορας και ο στάτορας αποτελούν δύο μεγάλου μεγέθους μαγνήτες. Κινούνται από έναν ιμάντα μέσα σε καλωδίωση από χαλκό, παράγοντας μαγνητικό πεδίο. Η ροπή μεταφέρεται στα τμήματα από τον κινητήρα μέσω μιας τροχαλίας και του ιμάντα, επιτρέποντας στον ρότορα να περιστρέφεται σε μεγάλη ταχύτητα. Ο στάτορας παράγει τάση και ηλεκτρισμό τα οποία μεταδίδονται στο συγκρότημα της διόδου. Το συγκεκριμένο συγκρότημα, κάνει τη μετατροπή του AC στο DC που είναι αναγκαίο για την τροφοδοσία της μπαταρίας. Βασικό στόχο του ρυθμιστή τάσης αποτελεί η παροχή προστασίας στο δυναμό, οπότε παρακολουθεί την τάση στο δυναμό και την μπαταρία και αν χρειαστεί, κάνει τη ρύθμιση της.
Τα δυναμό διαθέτουν, συνήθως, ένα αλουμινένιο περίβλημα και πλήθος ανεμιστήρων ψύξης, που προσφέρουν τη διάχυση της θερμικής ενέργειας που παράγεται παράλληλα με την ηλεκτρική.
Ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες των δυσλειτουργιών του δυναμό;
Ενεργοποίηση της προειδοποιητικής λυχνίας στον πίνακα οργάνων. Όταν η τάση εξόδου του δυναμό είναι είτε ιδιαίτερα υψηλή, είτε ιδιαίτερα χαμηλή, η λυχνία ανάβει. Στην αρχή, ενδέχεται να ανάψει για ένα δευτερόλεπτο μόλις, όταν ενεργοποιείται, παραδείγματος χάρη το ραδιόφωνο ή τους υαλοκαθαριστήρες.
Τα φώτα σκοτεινιάζουν ή γίνονται πολύ δυνατά ή αρχίζουν να αναβοσβήνουν. Όταν το δυναμό δεν μπορεί πια να παράγει αρκετό ηλεκτρισμό, η ισχύς που φτάνει στα φώτα δεν θα είναι ικανή για να εκπέμψουν έντονο φως και θα σκοτεινιάσουν. Παρ’ όλα αυτά, σε κάποια μοντέρνα αυτοκίνητα, τα δυναμό είναι προγραμματισμένα να τροφοδοτούν με ηλεκτρισμό τα τμήματα, σε κάποια συγκεκριμένη σειρά. Παραδείγματος χάρη, προτεραιότητα θα αποτελούν οι προβολείς, ενώ μικρότερη σημασία θα έχουν το καλοριφέρ ή το ραδιόφωνο. Το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας θα μεταφερθεί στους προβολείς.
Άδεια μπαταρία. Οι ηλεκτρικές συσκευές του αυτοκινήτου τροφοδοτούνται από το δυναμό ή την μπαταρία. Όταν αποτυγχάνει το δυναμό, η μπαταρία αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας. Μιας όμως και δεν μπορεί να αντέξει για πάντα, τελικά θα αδειάσει.
Ζημιές στα καλώδια ή/και τους ακροδέκτες. Μπορεί να μη φταίει το δυναμό, αλλά τα καλώδια και οι ακροδέκτες. Η ισχύς μπορεί να παράγεται αλλά, παρ’ όλα αυτά δεν μεταφέρεται.
Χαλαρωμένοι ή χαλασμένοι ιμάντες. Μιας και η περιστροφή του ρότορα γίνεται από τους ιμάντες, οποιοδήποτε δικό τους πρόβλημα θα επηρεάσει και τη λειτουργία του δυναμό. Τα χαλαρωμένα ή χαλασμένα τμήματα, επιφέρουν την εσφαλμένη λειτουργία του συγκροτήματος.
Δυσκολίες στην εκκίνηση και συχνά σβησίματα του κινητήρα. Τα συγκεκριμένα προβλήματα προκύπτουν συνήθως από τη χαμηλή φόρτιση της μπαταρίας. Είτε είναι χαλασμένη η μπαταρία, είτε πρόκειται να χαλάσει το δυναμό.
Αν βρίσκεστε αντιμέτωποι με κάποιο από τα πιο πάνω αναφερόμενα προβλήματα, θα πρέπει να κάνετε έλεγχο του αυτοκινήτου σας στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Δεν μπορείτε ποτέ να ξέρετε πότε θα αποτύχει ολοκληρωτικά το σύστημα. Αν δεν επιθυμείτε να μείνετε στη μέση του πουθενά, καλό θα ήταν να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Στη NM CarService γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τετράτροχο φίλο σας και φροντίζουμε για αυτόν. Τηλεφωνήστε σήμερα κιόλας στο 210 8044295 για να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα πλήρη δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκίνητου σας ή χρησιμοποιήστε την επιλογή για online ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα μας. . Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές μας και εξασφαλίστε υγεία και μακροζωία στο όχημά σας.
Comments