top of page
Search

Πότε μπουκώνει το αυτοκίνητο;

Σου έχει τύχει ποτέ να οδηγείς και να αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει πολύ καλά με το αυτοκίνητο; Είτε πας να βάλεις μπρος, είτε οδηγείς σε χαμηλές ταχύτητες, είτε σε υψηλές μπορεί να αισθανθείς ότι το αυτοκίνητο “μπουκώνει”.


 Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ούτε εσύ αλλά ούτε κι εμείς μπορούμε να το προσδιορίσουμε, αφού αυτό το “μπούκωμα” μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

 Συνέχισε να διαβάζεις για να δεις τους λόγους που μπορεί να ακούγεται μπουκωμένο το αυτοκίνητό σου αλλά και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό.


 Πότε μπουκώνει το αυτοκίνητο;

 Οι βασικές βλάβες που οδηγούν σε μπούκωμα αυτοκινήτου είναι οι εξής:

 1. Μπουκωμένη τρόμπα βενζίνης

2. Χαλασμένος καταλύτης

3. Φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων DPF (Diesel Particulate Filter): σε κινητήρα diesel

4. Μπουκωμένο φίλτρο αέρα

 Πάμε τώρα να δούμε τι σημαίνει το καθένα και τι πρέπει να κάνεις για να ξεμπουκώσει το αυτοκίνητο

.

 Πώς ξεμπουκώνει το αυτοκίνητο;


 Αν είναι μπουκωμένη η τρόμπα βενζίνης

 Το αυτοκίνητό σου παίρνει μπρος και οδηγείται κανονικά, αλλά την ώρα που το οδηγείς νιώθεις σαν κάτι να σου κάνει αντίσταση και να μην οδηγείς άνετα.

 Εδώ ερχόμαστε εμείς να σου πούμε ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στην τρόμπα βενζίνης και να έχει μπουκώσει. Γιατί συμβαίνει αυτό; Συνήθως η τρόμπα μπουκώνει από κακή ποιότητα καυσίμου. 

 Αυτό που πρέπει να κάνεις αν παρατηρήσεις ένα ξαφνικό μπούκωμα του αυτοκινήτου σου είναι να αλλάξεις πρατήριο καυσίμων και γενικώς να μην κάνεις τσιγκουνιές με τα καύσιμα.

 Επίσης πρέπει να προσέχεις να μην περιμένεις να τελειώσει μέχρι και η τελευταία σταγόνα βενζίνης για να πας να το γεμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όπως να υπερθερμανθεί η αντλία βενζίνης και να καταστραφεί.


Αν είναι χαλασμένος ο καταλύτης

 Το μπούκωμα του αυτοκινήτου μπορεί να είναι μια ένδειξη και για κάποιο πρόβλημα στον καταλύτη. Αν την ώρα που οδηγείς αισθανθείς ότι κάτι δεν πάει καλά, το αυτοκίνητο μπουκώνει, τραντάζεται ή σου σβήνει τότε κάτι πάει λάθος με τον καταλύτη.

 Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, όπως:

  • Εσφαλμένη λειτουργία του κινητήρα,

  • Υπερβολικά πλούσιο μίγμα καυσίμων,

  • Παγίδευση των καυσαερίων μπροστά από τον καταλύτη,

  • Ξαφνική αύξηση της πίεσης.

 Αυτό που πρέπει να κάνεις εσύ είναι, μόλις παρατηρήσεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, να πας κατευθείαν στο συνεργείο και να ενημερώσεις τον τεχνικό για ό,τι διαφορετικό έχεις παρατηρήσει στο αυτοκίνητο.

 Κι αν αργήσεις να το πας στο συνεργείο και σου μείνει (που μακάρι ποτέ να μη συμβεί αυτό), ελπίζουμε να έχεις καλή οδική βοήθεια!


Αν δεν έχεις φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων DPF (Diesel Particulate Filter)  

Το συγκεκριμένο φίλτρο βρίσκεται σε όλα τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και χρησιμεύει στη μείωση των εκπομπών βλαβερών ρύπων.

 Όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει, τα καυσαέρια του diesel κινητήρα δημιουργούν κάποια σωματίδια τα οποία συλλέγονται στο φίλτρο DPF. Εκεί γίνεται η λεγόμενη “ανανέωση” όπου καίγονται αυτά τα σωματίδια και αδειάζει το φίλτρο. Για να γίνει αυτή η διαδικασία πρέπει ο κινητήρας να φτάσει σε κανονική θερμοκρασία λειτουργίας.

 Όταν όμως τα diesel αυτοκίνητα οδηγούνται στην πόλη κάνουν μικρές αποστάσεις και κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες ο κινητήρας του δεν φτάνει την επιθυμητή θερμοκρασία. Έτσι δεν πραγματοποιείται συχνά η ανανέωση των σωματιδίων και το φίλτρο μπουκώνει.

 Για να ξεμπουκώσει αυτό που πρέπει να κάνεις είναι “ανοίξεις” λίγο το αυτοκίνητο, δηλαδή να το οδηγήσεις για κάποια ώρα και ιδανικά σε αυτοκινητόδρομο με σχετικά υψηλή ταχύτητα. Αν συνεχίζει να είναι μπουκωμένο τότε πιθανότατα χρειάζεται αντικατάσταση.


Αν είναι μπουκωμένο το φίλτρο αέρα

 Το φίλτρο αέρα λειτουργεί σαν πνεύμονας για το αυτοκίνητό σου. Εξασφαλίζει δηλαδή το πόσο καθαρός και ποιοτικός είναι αέρας που θα “εισπνεύσει” το όχημά σου.

 

Όταν μπουκώνει το φίλτρο τότε “μπουκώνει” και το αυτοκίνητο και μειώνεται η απόδοσή του. Όταν το φίλτρο αέρα δεν είναι καθαρό, τότε ο αέρας που εισέρχεται στο αυτοκίνητο περιορίζεται και έτσι η καύση – που για να γίνει χρειάζεται αέρα – δεν γίνεται σωστά και αποτελεσματικά.


Στη NM CarService γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τετράτροχο φίλο σας και φροντίζουμε για αυτόν. Τηλεφωνήστε σήμερα κιόλας στο 210 8044295 για να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα πλήρη δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκίνητου σας ή χρησιμοποιήστε την επιλογή για online ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα μας. . Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές μας και εξασφαλίστε υγεία και μακροζωία στο όχημά σας

57 views0 comments

コメント


bottom of page