top of page
Search

Φίλτρο καυσίμου: συμπτώματα και λειτουργίες

Το αυτοκίνητό μας αποτελεί τον πιστό μας σύντροφο σε όλες μας τις μετακινήσεις, τα ταξίδια και τις διακοπές. Θα πρέπει όμως να φροντίζουμε το φιλαράκι μας, όπως και κάθε άλλο καλό μας φίλο. Μέσα στα πλαίσια της φροντίδας του αυτοκινήτου μας φυσικά βρίσκεται και η συντήρησή του. Πέρα από τα γνωστά μας λάδια, μπουζί και καύσιμα, ένα μεγάλο βάρος της σωστής και απροβλημάτιστης λειτουργίας του πέφτει και στα φίλτρα και την έγκαιρη αντικατάστασή τους.


Εκτός όμως από τα γνωστά σε όλους φίλτρα αέρα κινητήρα, καμπίνας και λαδιού, υπάρχει άλλο ένα με το οποίο ο κόσμος δεν ασχολείται και ιδιαίτερα. Το παραμελημένο αυτό φίλτρο είναι το φίλτρο βενζίνης. Πρόκειται για ένα μικρό σε μέγεθος, αναλώσιμο τμήμα, το οποίο όμως παίζει τεράστιο ρόλο στη λειτουργία του κινητήρα.


Πού βρίσκεται το φίλτρο βενζίνης

Στις ημέρες μας, τα οχήματα διαθέτουν συνήθως δύο φίλτρα βενζίνης. Το ένα βρίσκεται μέσα στο ντεπόζιτο του καυσίμου και είναι το ακριβότερο από τα δύο, και το άλλο βρίσκεται τοποθετημένο κατά μήκος τις γραμμής παροχής καυσίμου και είναι το πιο οικονομικό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει ή να τσεκάρει το εγχειρίδιο συντήρησης του οχήματος ή να ρωτήσει κάποιο μηχανικό για να βρει ακριβώς που βρίσκονται κι αν είναι ένα ή δύο. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο θα μάθει και τα διαστήματα αντικατάστασής του.


Τι κάνει το φίλτρο βενζίνης

Κατ’ αρχάς, το φίλτρο βενζίνης κατασκευάζεται από πλαστικό το οποίο στο εσωτερικό του έχει ένα μέσω διήθησης από χαρτί με ειδική επίστρωση. Ο λόγος ύπαρξής του είναι η συγκράτηση των ρύπων, της σκουριάς και των άλλων σωματιδίων που ενδέχεται να περιέχει το καύσιμο, πριν αυτό φτάσει στην αντλία καυσίμου, τα μπεκ ψεκασμού και τον κινητήρα, χωρίς όμως να επηρεάζει την πίεση του καυσίμου στο σύστημα.

Η ικανότητα συγκράτησης σωματιδίων έχει να κάνει με την ικανότητα διήθησης που μετριέται σε μικρόν. Στις ημέρες μας, τα περισσότερα αυτοκίνητα με ψεκασμό καυσίμου, δέχονται φίλτρα ανάμεσα στα 10 με 30 μικρόν. Πολύ ισχυρότερα φίλτρα δηλαδή από ό,τι τα οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας, μιας και είναι πιο ευαίσθητα στις ζημιές από ρύπους.


Τα προβλήματα του φίλτρου βενζίνης

Τα προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιάσει το φίλτρο βενζίνης είναι απλά. Ενδέχεται να σπάσει το περίβλημά του λόγω μηχανικής κρούσης και να βουλώσει ή να σκιστεί το μέσο διήθησης. Παρ’ όλα αυτά, το συνηθέστερο πρόβλημα είναι να είναι το φίλτρο βενζίνης βουλωμένο.


Συμπτώματα βουλωμένου φίλτρου βενζίνης

Όταν το φίλτρο βενζίνης βουλώσει, μαζέψει δηλαδή πολλούς ρύπους χάνει τη δυνατότητα διήθησής του. Ο οδηγός μπορεί να το καταλάβει από τα πιο κάτω συμπτώματα.

  1. Χειροτέρευση της απόδοσης του κινητήρα. Όταν το φίλτρο αρχίσει να βουλώνει, κατά το πάτημα του γκαζιού δεν φτάνει η παραπάνω βενζίνη που απαιτείται άμεσα στους θαλάμους καύσης, οπότε το αυτοκίνητο «ανοίγει» με καθυστέρηση. Η επιδείνωση είναι φανερότερη στις απότομες ανηφοριές.

  2. Δυσκολίες στην εκκίνηση του κινητήρα. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα εμφανίζεται μόνο αφού το φίλτρο βουλώσει αρκετά. Αν το φίλτρο δεν έχει αλλαχτεί ποτέ, το συγκεκριμένο σύμπτωμα αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή του.

  3. Αιφνίδιο σβήσιμο του κινητήρα. Αν σβήνει μόνος του ο κινητήρας κατά την οδήγηση, ενδέχεται εκτός από τροφοδοσία ρεύματος να είναι και δείγμα ανάγκης αντικατάστασης του φίλτρου καυσίμου. Όσο πιο πολύ βουλώνει το φίλτρο, τόσο μικρότερη ποσότητα καυσίμου φτάνει στον θάλαμο καύσης, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί για τη λειτουργία του κινητήρα.

  4. Ρεταρίσματα ή άσχημη λειτουργία στο ρελαντί. Όταν βουλώσει το φίλτρο η ποιότητα του μείγματος αλλοιώνεται, οπότε δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του κινητήρα. Ενδέχεται επίσης να αυξηθεί η κατανάλωση καυσίμου και να ανάψει η ένδειξη «ελέγχου κινητήρα» στον πίνακα οργάνων.

Στη NM CarService γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τετράτροχο φίλο σας και φροντίζουμε για αυτόν. Τηλεφωνήστε σήμερα κιόλας στο 210 8044295 για να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα πλήρη δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκίνητου σας ή χρησιμοποιήστε την επιλογή για online ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα μας. Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές μας και εξασφαλίστε υγεία και μακροζωία στο όχημά σας316 views0 comments

Comments


bottom of page