top of page
Search

Sport φίλτρα αέρα: Αυξάνουν πράγματι την ισχύ;

Τα sport φίλτρα αέρα αυξάνουν την απόδοση του κινητήρα, αφού του επιτρέπουν να απορροφά περισσότερο αέρα. Ισχύει πράγματι αυτό, ή είναι μόνο στη θεωρία;


Πολλοί βελτιωτές αναφέρουν πως αν αντικαταστήστε το εργοστασιακό φίλτρο αέρα, που αποτελείται από χαρτί, με ένα βαμβακερό sport φίλτρο αέρα, θα «κερδίσετε» άμεσα επιπλέον 10 PS. Γιατί, σε αντίθεση με τα εργοστασιακά φίλτρα αέρα, το σπορ φίλτρο είναι πολύ πιο διαπερατό. Και επειδή ο κινητήρας είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί περισσότερο αέρα σε σχέση με καύσιμο, περισσότερος αέρας για καύση σημαίνει και περισσότερη ισχύ. Αυτό καθιστά κιόλας ξεκάθαρο το concept του υπερσυμπιεστή καυσαερίων (turbo). Είναι, όμως, αυτή η αλήθεια?

Πώς λειτουργεί ένα σπορ φίλτρο αέρος

Για την καύση απαιτείται οξυγόνο. Προκειμένου τα σωματίδια σκόνης και βρωμιάς να μην εισέλθουν στον κινητήρα και προκαλέσουν ζημιά, ο αέρας στον αυλό εισαγωγής φιλτράρεται. Το φίλτρο διατηρεί επίσης μια ορισμένη ποσότητα αέρα. Κι εδώ «έρχονται» τα sport φίλτρα αέρα. Σε αντίθεση με τα φίλτρα παραγωγής, τα οποία είναι κατασκευασμένα από χαρτί, τα sport φίλτρα αποτελούνται από βαμβάκι ή αφρώδη υλικά. Έτσι, είναι συνολικά πιο διαπερατά και επιτρέπουν το πέρασμα περισσότερου αέρα.

Έχετε, λοιπόν, την επιλογή είτε απλά να αντικαταστήσετε το «φίλτρο χαρτιού» και να το τοποθετήσετε στην αρχική συσκευασία είτε να εγκαταστήσετε ένα νέο, ανοιχτό φίλτρο αέρα στον αυλό εισαγωγής. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, επειδή μειώνει την απόσταση, που πρέπει να διανύσει ο αέρας στον έντονα γωνιακού σχήματος αυλό εισαγωγής. Αυτό το φίλτρο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές λόγω του δυνατού θορύβου της εισαγωγής, που χαρίζει στον κινητήρα έναν πιο πλούσιο ήχο.

Αύξηση της ισχύος με σπορ φίλτρο αέρος

Με ορισμένα sport φίλτρα αέρα μπορείτε να επιτύχετε μια μικρή αύξηση ισχύος. Ωστόσο, πρόκειται για μεμονωμένα, λίγα PS, τα οποία σχεδόν δε λαμβάνονται καν υπόψη κατά την οδήγηση. Το αντιληπτό αποτέλεσμα της αύξησης της ισχύος προκύπτει συχνά από τον πιο σπορτίφ ήχο του κινητήρα και όχι από την πραγματική πρόσθετη ισχύ του. Στην πραγματικότητα όμως, συμβαίνει συχνά το αντίθετο και είναι πιθανόν να υπάρξει ακόμα και απώλεια ισχύος. Ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής του φίλτρου και του χώρου του κινητήρα, δεν εισέρχεται στον τελευταίο μόνο κρύος καθαρός αέρας, αλλά και ο ζεστός αέρας από τον ίδιο το χώρο του κινητήρα. Και αυτός έχει σημαντικά χαμηλότερο κορεσμό οξυγόνου, κάτι που τελικά οδηγεί σε χειρότερη καύση. Γι αυτό χρειάζεται πολύ προσεκτική τοποθέτηση ενός sport φίλτρου αέρος.

Πάντως, τα sport φίλτρα αέρα μπορούν να έχουν ακόμα μία κακή παρενέργεια. Μερικά από αυτά είναι πιο διαπερατά και, επομένως, σε πολλές περιπτώσεις δεν φιλτράρουν πλέον επαρκώς. Κατά συνέπεια, μικρά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στον κινητήρα και να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φθορά. Και, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με το μετρητή μάζας αέρα (εφόσον υπάρχει).

Αλλάζετε το φίλτρο αέρα τακτικά

Με δεδομένο ότι το φίλτρο αέρα -ανεξάρτητα αν πρόκειται για σπορ ή εργοστασιακό- λερώνεται με την πάροδο του χρόνου και συνεπώς, αφήνει να περνά λιγότερος αέρας, συνιστάται να το καθαρίζετε ή να το αντικαθιστάτε πιο συχνά. Ιδανικά κάθε 20.000 χιλιόμετρα. Τα διαστήματα του κατασκευαστή είναι συνήθως σημαντικά μεγαλύτερα. Το sport φίλτρο αέρα έχει ένα πλεονέκτημα εδώ: τα βαμβακερά ένθετα μπορούν να αφαιρεθούν και να καθαριστούν. Προσοχή, όμως! Μερικές φορές απαιτείται ειδικό καθαριστικό ή διεξοδικό λάδωμα. Σε αντίθεση με το εργοστασιακό φίλτρο αέρα, το οποίο πάντα αντικαθίσταται, αυτό εξοικονομεί υλικά.


Στη NM CarService γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τετράτροχο φίλο σας και φροντίζουμε για αυτόν. Τηλεφωνήστε σήμερα κιόλας στο 210 8044295 για να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα πλήρη δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκίνητου σας ή χρησιμοποιήστε την επιλογή για online ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα μας. . Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές μας και εξασφαλίστε υγεία και μακροζωία στο όχημά σας33 views0 comments

コメント


bottom of page