top of page
Search

Αερόσακοι: τι έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε

Για κάμποσες δεκαετίες, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ασχολήθηκαν εντατικά με τη μείωση των πιθανοτήτων σοβαρού τραυματισμού κατά τη διάρκεια τροχαίων ατυχημάτων. Μια από τις πιο καλές λύσεις στο συγκεκριμένο τομέα, αποτελούν οι αερόσακοι, οι οποίοι κατάφεραν να σώσουν εκατομμύρια ζωές. Με βάση το Ινστιτούτο Ασφάλισης των ΗΠΑ για τη Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων, οι αερόσακοι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις πιθανότητες θανατηφόρων ατυχημάτων στο ένα τρίτο τους και σε ορισμένες περιπτώσεις, και στο μισό. Παρ’ όλα αυτά, η λανθασμένη χρήση τους είναι επικίνδυνη. Πιο κάτω, θα σας ενημερώσουμε για τον τρόπο λειτουργίας των αερόσακων, τον τρόπο χρήσης τους, αλλά και για το πότε θα πρέπει να τους απενεργοποιείτε.

  1. Να χρησιμοποιείτε πάντα τις ζώνες ασφαλείας. Οι αερόσακοι δεν τις αντικαθιστούν, αλλά απλά τις συμπληρώνουν. Όταν ενεργοποιούνται, κινούνται προς το άτομο με ταχύτητα 300 χλμ/ώρα. Αν δεν έχετε φορέσει τη ζώνη ασφαλείας σας, ενδέχεται να πάθετε σοβαρούς τραυματισμούς.

  2. Να ρυθμίζετε το κάθισμά σας. Η απόσταση ανάμεσα στον οδηγό και το κέντρο του τιμονιού απαιτείται να είναι τουλάχιστον 25 εκ. Θα πρέπει λοιπόν είτε να μετακινήσετε το κάθισμά σας προς τα πίσω, ή να γείρετε την πλάτη του. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων προγενέστερων γενιών που τα καθίσματά τους δεν είναι εφοδιασμένα με ευρεία γκάμα ρυθμίσεων, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ειδικούς αποστάτες στα πετάλια για ανετότερη οδήγηση.

  3. Να σιγουρεύεστε ότι η στάση σας είναι η ορθή. Τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες απαιτείται να κάθονται στο κέντρο των καθισμάτων καθέτως και να ακουμπούν στην πλάτη του. Τα πόδια απαιτείται να είναι τοποθετημένα στο πάτωμα. Δεν επιτρέπεται να στηρίζεστε στον αερόσακο: η υψηλή πίεση κατά την ενεργοποίησή του και τα καυτά αέρια, ενδέχεται να επιφέρουν τραυματισμούς. Επίσης, απαγορεύεται να στηρίζεστε στο παράθυρο, ιδίως τα παιδιά.

  4. Να προσέχετε να μην παρεμποδίζεται η διαδρομή ανάπτυξης του αερόσακου. Μην τοποθετείτε καλύμματα στα καθίσματα: ενδέχεται να επηρεαστεί πλήρως ή μερικώς η λειτουργία των πλευρικών αερόσακων. Μην έχετε αποθηκευμένα βαριά ή αιχμηρά αντικείμενα στις θήκες των θυρών: ενδέχεται να επιφέρουν τραυματισμούς κατά την ανάπτυξη του συστήματος. Για τον ίδιο λόγο, δεν επιτρέπεται να έχετε κάποια τσάντα ή άλλου είδους αντικείμενα επάνω στα γόνατά σας.

  5. Μη οποθετείτε το παιδικό κάθισμα στη μπροστινή θέση. Συνιστάται να μεταφέρετε τα παιδιά κάτω των 12 ετών στα οπίσθια καθίσματα, γεγονός υποχρεωτικό σε κάποια κράτη. Εφόσον απαιτείται η τοποθέτηση παιδικού καθίσματος στο εμπρόσθιο κάθισμα, μετακινήστε το κάθισμα προς τα πίσω όσο γίνεται μακρύτερα και αν χρειάζεται, απενεργοποιήστε το σύστημα. Στα πιο πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα, η απενεργοποίηση γίνεται αυτόματα.

  6. Οι εγκυμονούσες γυναίκες, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες της κύησης, θα πρέπει να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε κάθε περίπτωση. Παρ’ όλο το μεγάλο κίνδυνο να προκληθούν βλάβες στο έμβρυο από κατά το φούσκωμα της συσκευής, οι συνέπειες του χτυπήματος στην κολώνα του τιμονιού, είναι συνήθως σοβαρότερες. Έτσι, οι κατάλληλα ρυθμισμένες και ασφαλισμένες ζώνες ασφαλείας, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των αερόσακων, διασφαλίζουν τα μεγαλύτερα δυνατά επίπεδα ασφάλειας. Καλό θα ήταν, ωστόσο, να αποφεύγονται τα ταξίδια με αυτοκίνητο κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης και κυρίως, η οδήγηση.

  7. Μην καπνίζετε ενώ οδηγείτε. Η πίπα ή το ηλεκτρονικό τσιγάρο πέρα από παράγοντες απόσπασης της προσοχής, ενέχουν και υψηλότατους κινδύνους πρόκλησης θανατηφόρων τραυματισμών κατά το άνοιγμα του αερόσακου.

  8. Διατηρείτε πάντα το σύστημα σε λειτουργική κατάσταση. Η προειδοποιητική λυχνία του συστήματος στον πίνακα οργάνων, αποδεικνύει την ορθή λειτουργική κατάσταση του συστήματος. Η ενεργοποίησή της γίνεται με την περιστροφή του διακόπτη της ανάφλεξης και απενεργοποιείται μετά από 5 με 6 δευτερόλεπτα. Αν η προειδοποιητική λυχνία είναι διαρκώς αναμμένη ή αναβοσβήνει κατά την οδήγηση, θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιο ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων για λεπτομερέστερο διαγνωστικό έλεγχο.

  9. Μη βγάζετε ποτέ το κάλυμμα και μην κάνετε ποτέ επισκευές στο σημείο που βρίσκονται οι αερόσακοι, δίχως πρώτα να αποσυνδέσετε την μπαταρία. Μόνον η αποσύνδεση της παροχή ρεύματος, θα σας παράσχει προστασία από το ξαφνικό άνοιγμα του αερόσακου.

Συμπέρασμα

Χωρίς αμφιβολία, οι αερόσακοι αποτελούν μια από τις κορυφαίες τεχνολογικές λύσεις, για την προστασία του οδηγού και των επιβατών από τραυματισμούς, σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος. Όμως, παρά τα ξεκάθαρα πλεονεκτήματά τους, ενέχουν ορισμένους κίνδυνους και επομένως, απαιτείται η αυστηρότατη τήρηση των κανονισμών λειτουργίας τους. Τηρώντας αυτούς τους κανονισμούς, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα παθητικά και ενεργητικά συστήματα ασφαλείας, θα καταφέρετε να προστατεύσετε τόσο εσάς, όσο και τους συνεπιβάτες σας, από τις διάφορες απρόβλεπτες καταστάσεις που ενδέχεται να τύχουν κατά την οδήγηση.


Στη NM CarService γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τετράτροχο φίλο σας και φροντίζουμε για αυτόν. Τηλεφωνήστε σήμερα κιόλας στο 210 8044295 για να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα πλήρη δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκίνητου σας ή χρησιμοποιήστε την επιλογή για online ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα μας. . Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές μας και εξασφαλίστε υγεία και μακροζωία στο όχημά σας.



193 views0 comments
bottom of page