top of page
Search

Αντλία βενζίνης. Βλάβες,Συμπτώματα & Αντιμετώπιση!

Η αντλία βενζίνης, είναι απαραίτητο μέρος του αυτοκινήτου που χρειάζεται συντήρηση και έλεγχο. Οι πρώτες υποψίες βλάβης εμφανίζονται όταν ήδη το αυτοκίνητο παρουσιάζει δυσλειτουργίες και τότε το συνεργείο είναι μονόδρομος. Τι είναι όμως η αντλία βενζίνης; Πως καταλαβαίνεις ότι έχει βλάβη; Πώς θα κάνεις σωστή συντήρηση ώστε να μην βρεθείς πάλι να πληρώνεις την επισκευή; Σε αυτό το άρθρο, θα μάθεις τα πάντα για την αντλία βενζίνης. Τι είναι η αντλία βενζίνης και γιατί είναι σημαντική; Η αντλία βενζίνης, είναι κομμάτι του συστήματος τροφοδοσίας του αυτοκινήτου, μαζί με το ρεζερβουάρ, τα φίλτρα καυσίμου και τα μπεκ ψεκασμού. Μέσω της αντλίας διανέμεται η βενζίνη και λειτουργεί ο κινητήρας.Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι αντλίας βενζίνης:


  • η μηχανική και

  • η ηλεκτρική.

Τα σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων διαθέτουν ηλεκτρική αντλία, η οποία είναι τοποθετημένη μέσα στο ντεπόζιτο και λειτουργεί μέσω της μπαταρίας του αυτοκινήτου. Η μηχανική αντλία βενζίνης, συναντάται στα παλιά αυτοκίνητα και είναι τοποθετημένη στον κινητήρα. Για να λειτουργήσει, χρησιμοποιεί την κινητική ενέργεια που παράγεται από τον κινητήρα και με αυτόν τον τρόπο αντλεί το καύσιμο. Πώς καταλαβαίνεις ότι υπάρχει βλάβη στην αντλία βενζίνης; Η αντλία βενζίνης, όπως και κάθε άλλο μηχανικό μέρος του αυτοκινήτου, πριν σταματήσει να λειτουργεί, εμφανίζει κάποια συμπτώματα βλάβης. Εάν αντιληφθείς κάτι περίεργο θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσεις με τον μηχανικό του συνεργείου σου, ώστε να προλάβεις κάποια μεγαλύτερη ζημιά. Τα συχνότερα συμπτώματα βλάβης της αντλίας είναι:

1. Περίεργος θόρυβος όταν γυρίζεις τη μίζα για να βάλεις μπρος το αμάξι.

Αν παρατηρήσεις ότι στην προσπάθειά σου να βάλεις μπρος το αμάξι ακούς έναν περίεργο θόρυβο και το αυτοκίνητο δεν παίρνει μπρος, τότε το πιθανότερο είναι ότι έχει βλάβη η αντλία βενζίνης.


2. Σβήνει ξαφνικά το αμάξι ενώ οδηγείς

Το συγκεκριμένο σύμπτωμα, εμφανίζεται σε λιγότερες περιπτώσεις, ωστόσο αν εμφανιστεί το πιθανότερο είναι να ευθύνεται η αντλία βενζίνης και μπορεί να χρειαστεί αντικατάσταση.

3. Το αυτοκίνητο κινείται αλλα με μικρότερη απόδοση.

Ως οδηγός του αυτοκινήτου, γνωρίζεις τις δυνατότητές του και σίγουρα μπορείς να αντιληφθείς αν για κάποιο λόγο, το αυτοκίνητο δεν ανταποκρίνεται το ίδιο. Συγκεκριμένα, μπορεί να νιώσεις κάποια αντίσταση ενώ πατάς το γκάζι η οποία δυσκολεύει την οδήγησή σου. Το καλύτερο θα ήταν να καλέσεις την οδική βοήθεια ή να κατευθυνθείς προς το κοντινότερο συνεργείο.

4. Δεν είναι σταθερό το ρελαντί.

Εάν δεις τις στροφές του αυτοκινήτου να ανεβοκατεβαίνουν, τότε η βλάβη στην αντλία βενζίνης είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς. Αν ο κινητήρας δεν έχει προλάβει να ζεσταθεί και δεις αυτό το σύμπτωμα, οι πιθανότητες να οφείλεται στην αντλία αυτή η δυσλειτουργία αυξάνονται. Βέβαια, εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αστάθεια στο ρελαντί, μπορεί να οφείλεται και σε μπουκωμένα μπεκ βενζίνης. Τα μπεκ βενζίνης, βουλώνουν με το πέρασμα των χρόνων από σκουπιδάκια και το σύστημα ψεκασμού της βενζίνης υπολειτουργεί και προκαλείται αστάθεια στο ρελαντί. Ποιες συνήθειες οδηγούν σε βλάβη της αντλίας βενζίνης; Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που έχουν οι περισσότεροι οδηγοί και είναι υπεύθυνες για τις βλάβες στις αντλίες βενζίνης. Βελτιώνοντας αυτές τις συνήθειες, μπορείς να επεκτείνεις την ζωή της αντλίας της βενζίνης και φυσικά να γλιτώσεις πολλά έξοδα. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

  • Η οδήγηση με αναμμένο λαμπάκι βενζίνης.

  • Η μόνιμη οδήγηση με πολύ μικρή ποσότητα βενζίνης στο ντεπόζιτο.

  • Το γέμισμα με βενζίνη κακής ποιότητας.

Για να είναι λειτουργικό και αποδοτικό το αυτοκίνητό σου, το μόνο που χρειάζεται είναι να γεμίζεις το ντεπόζιτο με βενζίνης καλής ποιότητας ώστε να μην υπερθερμαίνεται η αντλία και να υπάρχει ικανή ποσότητα βενζίνης για να ψύχεται. Πότε χρειάζεται αντικατάσταση η αντλία και πόσο κοστίζει; Με την σωστή συντήρηση, η αντλία μπορεί να λειτουργεί σωστά για αρκετό καιρό και να μην χρειαστεί αλλαγή. Για να είσαι σίγουρος όμως και να μην βρεθείς προ εκπλήξεως, καλό θα ήταν στα 80.000 με 100.000 χλμ. να κλείσεις ένα ραντεβού στο συνεργείο και να συμβουλευτείς τον μηχανικό σου.


Στη NM CarService γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τετράτροχο φίλο σας και φροντίζουμε για αυτόν. Τηλεφωνήστε σήμερα κιόλας στο 210 8044295 για να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα πλήρη δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκίνητου σας ή χρησιμοποιήστε την επιλογή για online ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα μας. Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές μας και εξασφαλίστε υγεία και μακροζωία στο όχημά σας


6,539 views0 comments
bottom of page