top of page
Search

Η σωστή λίπανση δίνει ζωή στην καρδιά του αυτοκινήτου μας.

Το πιο σημαντικό τμήμα κάθε οχήματος είναι βεβαίως η μηχανή, ο κινητήρας του, αφού μέσω αυτού επιτυγχάνεται η κίνηση, που είναι και ο βασικός ρόλος που επιτελεί κάθε ένα από αυτά, είτε πρόκειται για το ΙΧ μας είτε για πιο σύνθετα και εξειδικευμένα οχήματα (φορτηγά – κλαρκ κ.ά.).


Προκειμένου λοιπόν οι κινητήρες να έχουν μακροζωία και να επιτελούν με επιτυχία την αποστολή τους, πρέπει να έχουν και την αντίστοιχη λίπανση, που θα διευκολύνει την κίνησή τους, θα μειώσει δραστικά τις τριβές και θα εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή απόδοσή τους.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές ποικιλίες λαδιών και λιπαντικών που κάνουν το αυτοκίνητό μας να… πετάει χάρη στην εύρυθμη λειτουργία του κινητήρα του, ανάλογα βέβαια με τον τύπο του οχήματος και της μηχανής (αυτοκίνητο πόλης, τζιπ κτλ.), το οδηγικό στιλ, την ηλικία και την καταπόνηση που έχει υποστεί ο κινητήρας, τις καιρικές συνθήκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο οδηγός, τη γενικότερη κατάσταση του οχήματος και πολλές άλλες παραμέτρους.


Προκειμένου να είναι αποδοτικό, το λιπαντικό πρέπει να αλλάζεται τακτικά, με ενδεικτική συχνότητα την αλλαγή του περίπου μία φορά τον χρόνο. Ωστόσο για τα αυτοκίνητα πόλης που κινούνται διαρκώς και υφίστανται το συνεχές… μαρτύριο του «σταμάτα – ξεκίνα», το λάδι μηχανής καλό είναι να αλλάζεται συχνότερα, ίσως και ανά εξάμηνο. Καλό είναι επίσης να ελέγχουμε την κατανάλωση λαδιού, γιατί τυχόν υπερβολική απώλεια λαδιού ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα στον κινητήρα και να μας καθηλώσει στον δρόμο.


Η παρουσία λευκού καπνού και δυσάρεστης οσμής δείχνει πως η μηχανή μας «καίει λάδια», όπως λέμε στην καθομιλουμένη, καλό είναι λοιπόν να έχουμε ελέγξει την κατανάλωση λαδιού πριν φτάσουμε ως εκεί. Σε περίπτωση πάντως που, ελέγχοντας τον κινητήρα, τις φλάντζες και την τάπα απ’ όπου το λάδι εισάγεται στη μηχανή, διαπιστώσουμε πως υπάρχει οποιαδήποτε διαρροή, έστω και μικρή, οφείλουμε να πάμε αμέσως στο συνεργείο και να μην παραστήσουμε τους μάστορες ενώ δεν γνωρίζουμε.


Ένα σύνηθες λάθος που κάνουν όλοι οι οδηγοί είναι να αναμειγνύουν διαφορετικά λάδια πιστεύοντας πως έτσι θα έχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα για τη μηχανή τους. Αυτό όμως συνιστά μέγιστο λάθος, γιατί, πέρα από το ότι μπορεί τα χημικά συστατικά τους να αλληλεπιδράσουν με τρόπο καταστροφικό για το αυτοκίνητό μας, μεταβάλλουν το ιξώδες του υγρού (το πόσο παχύρρευστο δηλαδή πρέπει να είναι) και ενδέχεται να αχρηστεύσουν τη μηχανή μας.


Προκειμένου να αγοράσουμε το καλύτερο λάδι είτε για το αυτοκίνητό μας, είτε γενικότερα για το όχημά μας μπορούμε να απευθυνθούμε στους ειδικούς μέσω του Διαδικτύου ή στα εξειδικευμένα καταστήματα. Ακόμη καλύτερο είναι να ζητήσουμε τη γνώμη του μηχανικού στον οποίο πηγαίνουμε συχνά το αυτοκίνητό μας, γιατί εκείνος ξέρει καλύτερα να «ακούει» τις ανάγκες του ΙΧ μας και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μας.


Το σημαντικό όμως είναι να έχουμε πάντα υπόψη μας πως η λίπανση του κινητήρα δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά μια κίνηση ενδιαφέροντος και υπευθυνότητας τόσο για το δικό μας όχημα όσο και για την ασφάλεια όλων των άλλων με τους οποίους θα βρεθούμε μαζί στον δρόμο. Ας έχουμε λοιπόν πάντα λιπασμένη και φροντισμένη την «καρδιά» του αυτοκινήτου μας για να προλάβουμε δυσλειτουργίες και «εμφράγματα» την ώρα της οδήγησης.


Στη NM CarService θα βρείτε μια ποικιλία λιπαντικών ανάλογα με τον τύπο και το είδος του αυτοκινήτου σας. Με γνώση και εμπειρία χρόνων οι μηχανικοί της ΝΜ CarService θα δώσουν ζωή στον κινητήρα του οχήματός σας για να σας χαρίσει πολλά ασφαλή και απροβλημάτιστα χιλιόμετρα.


Επωφεληθείτε της μοναδικής προσφοράς για λιπαντικό service που ξεκινά από 39€ και καλέστε σήμερα στο 21 0804 4295 στη NM CarService για να προγραμματίσετε και το δικό σας ραντεβού !



133 views0 comments
bottom of page