top of page
Search

Ιμάντας χρονισμού: Γιατί πρέπει να τον αλλάξεις!

Ο ιμάντας χρονισμού είναι ένα βασικό εξάρτημα στη λειτουργία του κινητήρα σου και σε περίπτωση φθοράς μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημία! Δες γιατί είναι τόσο σημαντικός για το αυτοκίνητο σου και μην αναβάλλεις ποτέ ξανά την αντικατάσταση του!

Ο κινητήρας δε λειτουργεί χωρίς τον ιμάντα χρονισμού. Μεταξύ άλλων, αυτός οδηγεί τους εκκεντροφόρους και εξασφαλίζει ότι οι βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής ανοίγουν και κλείνουν την κατάλληλη στιγμή. Με την πάροδο του χρόνου όμως, ο ιμάντας χρονισμού θα ραγίσει και θα γίνει πορώδης - γι αυτό πρέπει να αντικαθίσταται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Διαφορετικά, θα προκύψει σοβαρή ζημιά στον κινητήρα σε περίπτωση που ο οδοντωτός ιμάντας σπάσει ή κοπεί.

Πότε πρέπει να αλλάξει ο ιμάντας χρονισμού; Το χρονικό σημείο αλλαγής του ιμάντα χρονισμού εξαρτάται από το κάθε όχημα. Τα διαστήματα είναι συνήθως μεταξύ 100.000 και 200.000 χιλιομέτρων. Το ακριβές χρονικό διάστημα της αλλαγής σημειώνεται στις οδηγίες λειτουργίας για το εκάστοτε αυτοκίνητο - όπως επίσης στο φυλλάδιο εξυπηρέτησης (βιβλίο service), όπου πρέπει επίσης να καταχωρηθεί μια αλλαγή που έχει ήδη γίνει. Αυτοκόλλητες ετικέτες στο χώρο του κινητήρα μπορούν επίσης να υποδεικνύουν την τελευταία αλλαγή ιμάντα χρονισμού. Η ηλικία του παίζει επίσης ρόλο, διότι μετά από δέκα χρόνια έρχεται το τέλος. Αν δεν είστε βέβαιοι, τα συνεργεία μπορούν να προβούν σε οπτική επιθεώρηση του ιμάντα χρονισμού. Τα διαστήματα αλλαγής μπορούν να διαφέρουν σημαντικά από μοντέλο σε μοντέλο. Αυτά κυμαίνονται από τα 60.000 έως τα 240.000 χιλιόμετρα. Εκτός από αυτές τις ενδείξεις χιλιομέτρων, υπάρχει πάντα και μια προδιαγραφή χρόνου (σε έτη), επειδή ο ιμάντας χρονισμού με την πάροδο του χρόνου γίνεται εύθραυστος. Σε κάθε περίπτωση, τα διαστήματα εξαρτώνται πάντα από τον κινητήρα, που έχει τοποθετηθεί. Σε ένα VW Golf VI 2.0 TDI του 2010 με 140 PS, απαιτείται αλλαγή του ιμάντα χρονισμού κάθε 210.000 χιλιόμετρα. Το ίδιο ισχύει και για τα Passat, Touran κτλ. εφόσον έχουν εγκατεστημένο τον ίδιο κινητήρα του ομίλου. Τα τελευταία χρόνια, τα διαστήματα σε ορισμένους κατασκευαστές έχουν διευρυνθεί σημαντικά. Σε VW περίπου 90.000 χιλιομέτρων με κινητήρα 1.9 TDI (κατασκευάστηκε το 2000) η αλλαγή γίνεται στα 210.000 χιλιόμετρα. Για να αποφευχθεί η πρόκληση ζημιάς στον οδοντωτό ιμάντα, οι κατασκευαστές παρέχουν συστάσεις για τα χρονικά διαστήματα, που πρέπει αυτός να αντικατασταθεί. Επιπλέον, έχει σαφώς νόημα να εξετάζουμε τακτικά τον ιμάντα χρονισμού μεταξύ των αλλαγών. Στο πλαίσιο της επιθεώρησης, ο επονομαζόμενος «οπτικός έλεγχος» του ιμάντα χρονισμού είναι επομένως υποχρεωτικός για πολλούς κινητήρες. Αν είναι απαραίτητο, ο μηχανικός μπορεί να σφίξει ξανά τον ιμάντα χρονισμού. Σε σπάνιες περιπτώσεις, παρατηρούνται ρωγμές κατά τη διάρκεια αυτού του ελέγχου, με αποτέλεσμα αυτός ο ιμάντας να πρέπει να αλλάζει πρόωρα. Ωστόσο, ένας τακτικός έλεγχος δε θα σας απαλλάξει από την προτεινόμενη αλλαγή του ιμάντα: Και, βέβαια, ένας έλεγχος του οδοντωτού ιμάντα δεν μπορεί να καθυστερήσει την αντικατάστασή του. Πάντα ενοχλητικό: αν ο ιμάντας χρονισμού κοπεί εντός της περιόδου εγγύησης του αυτοκινήτου και πριν από τη συνιστώμενη αλλαγή, ο οδηγός δεν είναι υπεύθυνος. Παρ όλα αυτά, ανάλογα με τον «κανονισμό καλής θέλησης» του κατασκευαστή, μπορεί τα έξοδα να παραμείνουν εις βάρος του.

Αλλαγή ιμάντα χρονισμού: Να αλλάξω μόνος μου τον ιμάντα χρονισμού; Αυτό που παραμένει είναι το ερώτημα αν μια αλλαγή ιμάντα χρονισμού μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα στο οικιακό γκαράζ. Σαφώς: Αυτή η επισκευή συνιστάται μόνο σε πολύ έμπειρα... κατσαβίδια, καθώς η αλλαγή είναι συχνά πολύ περίπλοκη και απαιτούνται πολλές φορές ειδικά εργαλεία. Σε ορισμένα μοντέλα, για παράδειγμα, ο κινητήρας πρέπει να αποκολληθεί από τις βάσεις του και να μετακινηθεί εν μέρει - μια όχι εντελώς ακίνδυνη δουλειά. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ο στροφαλοφόρος και ο εκκεντροφόρος άξονας να μη λειτουργούν με τέλειο συγχρονισμό μετά από την αλλαγή του ιμάντα χρονισμού. Και ακόμα και η μικρότερη απόκλιση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Η συμβουλή μας: Δεδομένου ότι πρόκειται για εργασία σε εξαρτήματα κινητήρων, αυτή η δουλειά πρέπει να παραμείνει στο εξειδικευμένο προσωπικό. Στη NM CarService γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τετράτροχο φίλο σας και φροντίζουμε για αυτόν. Τηλεφωνήστε σήμερα κιόλας στο 210 8044295 για να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα πλήρη δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκίνητου σας ή χρησιμοποιήστε την επιλογή για online ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα μας. . Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές μας και εξασφαλίστε υγεία και μακροζωία στο όχημά σας



712 views0 comments
bottom of page