top of page
Search

Λαμπάκι Check Engine: Γιατί ανάβει πιο συχνά τον χειμώνα;

Η ενεργοποίηση των προειδοποιητικών ενδείξεων του πίνακα οργάνων δεν αποτελούν ευχάριστο γεγονός, με τις χειμερινές συνθήκες να αυξάνουν την συχνότητά τους.


Τον χειμώνα, ο κινητήρας του αυτοκινήτου αντιμετωπίζει αυξημένα φορτία λόγω θερμοκρασιών και οποιαδήποτε μικρή “αστοχία” μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ορισμένες από αυτές υποδεικνύονται από την ένδειξη Check Engine στον πίνακα οργάνων. Ποιά όμως μπορεί να είναι αυτά τα σφάλματα και για ποια πρέπει να ανησυχεί ο οδηγός;

Η ένδειξη Check Engine συνήθως αναβοσβήνει όταν τα ηλεκτρονικά έχουν εντοπίσει σφάλμα στη λειτουργία του κινητήρα ή του κιβωτίου ταχυτήτων, αποθηκεύοντας τον κωδικό σφάλματος στη μνήμη. Τέτοια προβλήματα συμβαίνουν πιο συχνά τον χειμώνα, ειδικά όταν υπάρχουν ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία. Μία από τις αιτίες αυτών των προβλημάτων μπορεί να είναι “σφάλματα” σε διάφορους αισθητήρες, λόγω του γεγονότος ότι η υγρασία εισέρχεται στις επαφές τους.


Στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα τις περισσότερες φορές τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τον αισθητήρα MAF. Με τον καιρό, οι επαφές του σκουριάζουν ή σαπίζουν από την υγρασία. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται “σφάλματα” στην λειτουργία του κινητήρα και εξαιτίας αυτών η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (ECU) δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Η ένδειξη Check Engine μπορεί επίσης να ανάψει επειδή η τάπα του ρεζερβουάρ καυσίμων δεν έχει κλείσει καλά στο πρατήριο. Ο λόγος που δεν έκλεισε σωστά μπορεί να είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι πάγου που εμποδίζει να “βολτάρει” μέχρι τέλους η τάπα. Σε αυτή την περίπτωηση, το κύκλωμα χάνει την πίεσή του και ενεργοποιείται η προειδοποιητική ένδειξη.


Μερικές φορές η συγκεκριμένη ένδειξη ενεργοποιείται κατά την εκκίνηση του κινητήρα μετά από μια παγωμένη νύχτα. Αρχικά, το αυτοκίνητο λειτουργεί με υψηλές σ.α.λ., τις οποίες ρίχνει όταν φτάσει σε θερμοκρασία λειτουργίας. Σε αυτή τη διαδικασία λειτουργούν αρκετοί και διαφορετικοί αισθητήρες των υποσυστημάτων του αυτοκινήτου, και σε περίπτωση που ένας από αυτούς στείλει κάποιο “μικρό” σήμα στην ECU, είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί το Check Engine.


Στη NM CarService γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τετράτροχο φίλο σας και φροντίζουμε για αυτόν. Τηλεφωνήστε σήμερα κιόλας στο 210 8044295 για να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα πλήρη δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκίνητου σας ή χρησιμοποιήστε την επιλογή για online ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα μας. Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές μας και εξασφαλίστε υγεία και μακροζωία στο όχημά σας



514 views0 comments
bottom of page