top of page
Search

Συμπτώματα φθαρμένων αμορτισέρ

Αμορτισέρ, ένα πολύ σημαντικό αλλά αφανές ανταλλακτικό του οχήματός σου

Τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου συμβάλλουν καθοριστικά στην ομαλή και ευχάριστη οδήγηση τους οχήματός σου. Στην πραγματικότητα, πρωταρχικός σκοπός τους αποτελεί το να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τον έλεγχο του οχήματος. Δεδομένου ότι μία φθαρμένη ανάρτηση ή ένα χαλασμένο αμορτισέρ μπορεί να μετατρέψει τη βόλτα σου σε μια δυσάρεστη εμπειρία, ακόμη και σε εφιάλτη, μάθε πώς μπορείς να προσδιορίσεις εάν τα αμορτισέρ σου έχουν ανάγκη από αντικατάσταση. Δες παρακάτω τα συμπτώματα της φθαρμένης ανάρτησης και μετά κρίνε αν θα επισκεφθείς το συνεργείο σου για περαιτέρω συμβουλές και λεπτομερή έλεγχο.

· Μήπως το όχημά σου έχει ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους;

Εκτός αν βρίσκεσαι μέσα σε έναν ανεμοστρόβιλο (που δεν σου το ευχόμαστε), αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχεις να κάνεις με ένα πρόβλημα των αμορτισέρ σου. Μία φθορά ή διαρροή στα αμορτισέρ σου μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια στο δρόμο. Δεν θα έπρεπε να «αποπροσανατολίζεται» το αυτοκίνητό σου, ακόμα και σε ήπιες ριπές του ανέμου.

· Μήπως τα ελαστικά σου έχουν ανομοιόμορφη φθορά;

Προσοχή μεγάλη!!! Όταν τα αμορτισέρ σου είναι φθαρμένα, είναι σχεδόν αδύνατο να κρατήσουν σταθερά τα ελαστικά σου. Το αποτέλεσμα; Ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών! Σύμφωνα και με όλες τις κατασκευάστριες εταιρείες ελαστικών παγκοσμίως, τα ελαστικά πρέπει να διατηρούν ομοιόμορφη επαφή με το δρόμο. Η ανισομερή φθορά των ελαστικών αυξάνει τον κίνδυνο υδρολίσθησης και θα είσαι επιρρεπής σε ένα ανεξέλεγκτο πλανάρισμα.

· Μήπως το όχημά σου δονείται ή έχεις την αίσθηση κροταλίσματος ή χορεύει;

Κρατήσου γερά! Δεν είναι σεισμός! Ένα ακόμη σύμπτωμα φθαρμένων αμορτισέρ όταν το όχημα σου τρέμει, ή κουδουνίζει, ή τραντάζει μπρος – πίσω. Μήπως ταλαντώνεται ανεξέλεγκτα το όχημα όταν περνάς πάνω από σαμαράκια ή σιδηροδρομικές γραμμές; Τα αμορτισέρ, τα ελατήρια και γενικότερα όλο το σύστημα ανάρτησης του αυτοκινήτου ευθύνονται για την ομαλή ταλάντευσή του από τις ανωμαλίες του δρόμου. Επομένως, όταν αυτά είναι φθαρμένα, τα σκαμπανεβάσματα δεν είναι και ιδιαίτερα μαλακά και συνάμα ασκείται αδικαιολόγητη πίεση και στα υπόλοιπα μέρη του οχήματός σου.

· Μήπως όταν πατάς φρένο η μούρη του αυτοκινήτου βυθίζεται αρκετά σαν να κάνει βουτιά;

Μην το ψάχνεις! Τα αμορτισέρ σου είναι ο ένοχος! Δεδομένου ότι αυτό το σύμπτωμα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο σε βρεγμένο οδόστρωμα καλό θα ήταν άμεσα να επισκεφθείς το συνεργείο σου για μία έμπειρη τεχνική συμβουλή.

· Μήπως το τιμόνι σου τρέμει υπερβολικά;

Αν κατά το ταξίδι σου σε ανώμαλη επιφάνεια δρόμου το τιμόνι σου τρέμει λίγο είναι φυσικό αλλά αν η δόνηση παραμένει σταθερή, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τα αμορτισέρ σου. Σε μεγαλύτερη ταχύτητα, αυτές οι δονήσεις είναι πιθανόν να γίνουν πιο έντονες και να εμποδίζουν την ικανότητά σου στον απόλυτο έλεγχο του αυτοκινήτου σου.

· Μήπως αργείς να φρενάρεις;

Τα φθαρμένα αμορτισέρ μπορεί να αυξήσουν την απόσταση φρεναρίσματος κατά 20%, που θα μπορούσε να σημάνει τη διαφορά μεταξύ ενός φρεναρίσματος με ασφαλή απόσταση και του ατυχήματος. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να συνοδεύεται και σε μια επιθεώρηση φρένων. Οι έμπειροι τεχνικοί μας θα είναι σε θέση να διαγνώσουν τον πραγματικό ένοχο, είτε είναι τα φαγωμένα φρένα, τα φθαρμένα αμορτισέρ ή κάτι άλλο εντελώς.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση της βλάβης είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια αλλά και για τη τσέπη σου, καθώς με άμεση διαπίστωση του προβλήματος εξοικονομείς χρήματα από σοβαρότερες βλάβες που θα μπορούσαν να προκύψουν στο μέλλον αν δεν επισκευάσεις έγκαιρα την υπάρχουσα βλάβη.

Μερικές ερωτήσεις σχετικά με την αντικατάσταση των αμορτισέρ:

· Μπορώ να αλλάξω ένα μόνο αμορτισέρ;

ΟΧΙ. Αντιθέτως συνιστούμε να αλλάξετε και τα τέσσερα ή τουλάχιστον σε ζεύγη (ανά άξονα) και ανάλογα με την επικείμενη φθορά τους.

· Είμαι υποχρεωμένος να βάλω τα ίδια αμορτισέρ με τον κατασκευαστή;

ΟΧΙ. Αποτελεί βασική προϋπόθεση όμως τα καινούργια σας αμορτισέρ να πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής του οχήματος.

· Χρειάζεται να ελέγξω κάποια σημεία ύστερα από την αλλαγή των αμορτισέρ μου;

ΝΑΙ. Χρειάζεται οπωσδήποτε να κάνετε ευθυγράμμιση στο όχημά σας.


3,730 views0 comments
bottom of page