top of page
Search

Φρένα: Τι είναι και πως δουλεύει το ABS

Το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών κατά το φρενάρισμα ή αλλιώς ABS (Anti-Lock Braking System) δεν είναι κάτι καινούργιο στην αυτοκινητοβιομηχανία. Είναι μάλιστα υποχρεωτικό εδώ και δεκαετίες σε όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί που δεν γνωρίζουν τι κάνει και πως δουλεύει το ABS. Προκειμένου λοιπόν να κατανοήσουμε την ύπαρξή του, καλό είναι να μάθουμε τι ακριβώς είναι.


Το ABS λοιπόν, όπως λέει και το όνομά του, Anti-Lock Braking System, υπάρχει για να εμποδίζει τους τροχούς από το να «κλειδώσουν» (μπλοκάρουν) κατά το φρενάρισμα. Παρεμβαίνει αυτόματα, μόλις διαγνωστεί από τους αισθητήρες ότι υπάρχει κίνδυνος μπλοκαρίσματος των τροχών. Σε ένα φρενάρισμα πανικού, όπου ο οδηγός πατά πολύ δυνατά το πεντάλ και παρατεταμένα, χωρίς να μειώσει καθόλου δύναμη, το μπλοκάρισμα των τροχών είναι σχεδόν βέβαιο. Με την αποφυγή του μπλοκαρίσματος όμως, μπορεί να πραγματοποιήσει ελιγμούς και να αποφύγει πιθανή σύγκρουση. Η λειτουργία του ABS γίνεται αντιληπτή από τους κραδασμούς στο πεντάλ του φρένου, όπου σε καμία περίπτωση δεν σηκώνουμε το πόδι από το φρένο.


Το ABS πλέον συνδυάζεται με διάφορα επιμέρους ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης πέδησης, όπως είναι ο ηλεκτρονικός κατανεμητής πίεσης των φρένων και το σύστημα βοήθειας φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης. Αυτά συμβάλλουν στην βέλτιστη πίεση των φρένων και στη μικρότερη απόσταση ακινητοποίησης. Βέβαια εδώ μεγάλο ρόλο παίζει η κατάσταση και ποιότητα του οδοστρώματος αλλά και αυτή των ελαστικών.


Στη NM CarService γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τετράτροχο φίλο σας και φροντίζουμε για αυτόν. Τηλεφωνήστε σήμερα κιόλας στο 210 8044295 για να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα πλήρη δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκίνητου σας ή χρησιμοποιήστε την επιλογή για online ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα μας. . Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές μας και εξασφαλίστε υγεία και μακροζωία στο όχημά σας.



180 views0 comments
bottom of page