top of page
Search

Ψαλίδια αυτοκινήτου: Πότε πρέπει να τα αλλάξουμε

Έχεις καταλάβει πως οι αναρτήσεις του οχήματός σου δεν είναι στα καλύτερά τους και υποπτεύεσαι ότι φταίνε τα ψαλίδια αυτοκινήτου. Και τώρα; Καταρχάς, να ξέρεις πως στα ψαλίδια αυτοκινήτου το κόστος για ανταλλακτικά δεν είναι υψηλό, αλλά η βλάβη πιθανώς δεν βρίσκεται μόνο στα ψαλίδια.


Το να κατανοείς τα μέρη της ανάρτησης είναι σημαντικό, γιατί αν προκύψει κάποια βλάβη μπορεί να αποβεί καταστροφική την ώρα που οδηγείς. Επίσης, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν χρειάζεται να κάνεις άμεσα κάποια συντήρηση και να προλάβεις τα χειρότερα.

Στο καλό σενάριο με χαλασμένα ψαλίδια, απλά δεν κινείσαι ομαλά. Στο κακό σενάριο, χάνεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου σου ενώ οδηγείς. Για αυτό, πάμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει όταν τα ψαλίδια αυτοκινήτου είναι χαλασμένα, ποια σημάδια θα δεις και πόσο θα σου κοστίσει η αντικατάστασή τους.


Τι είναι τα ψαλίδια αυτοκινήτου;

Τα ψαλίδια αποτελούν τμήμα του συστήματος ανάρτησης σε ένα αυτοκίνητο. Πρόκειται για δύο βραχίονες που βρίσκονται στις εμπρός αναρτήσεις και συνδέουν το τροχό με το πλαίσιο του αυτοκινήτου.

Το όνομα προέρχεται από το διχαλωτό σχήμα που έχουν, δηλαδή μοιάζουν με ένα απλό ψαλίδι ή αλλιώς μοιάζουν με το γράμμα Λ.

Οι βραχίονες κινούνται πάνω κάτω όταν πέφτεις σε κάποια ανωμαλία του δρόμου, ώστε τα ελαστικά του οχήματός σου να διατηρούν την επαφή με το έδαφος. Τα ψαλίδια αυτοκινήτου διασφαλίζουν:

Άνεση: Ως επιβάτης δεν νιώθεις τραντάγματα κάθε φορά που περνάς από λακκούβα.

Κράτημα: Διατηρεί την επαφή των τροχών με το οδόστρωμα και επομένως εξασφαλίζει την ομαλή πορεία του αυτοκινήτου.

Ανάρτηση Αυτοκινήτου

1. Αποσβεστήρας και ελατήριο

2. Ψαλίδι

3. Μπαλάκι ψαλιδιού


Σημάδια πως υπάρχει βλάβη στα ψαλίδια αυτοκινήτου

Πριν συμβεί μία μεγαλύτερη βλάβη παρατήρησε τα σημάδια:

Θόρυβος: Προέρχεται συνήθως από το μπαλάκι, όταν περνάς από λακκούβα.

Ασταθές τιμόνι: Συνδέεται με πρόβλημα στο σύστημα διεύθυνσης.

Άνιση φθορά ελαστικού: Αποτέλεσμα των παραπάνω.

Υπάρχει περίπτωση να μου μείνει το αυτοκίνητο εξαιτίας των ψαλιδιών;

Ναι, μπορεί το αυτοκίνητο να σου μείνει ξαφνικά και χωρίς να το περιμένεις. Κάπου να είχε λακκούβα και εσύ να την “πέρασες” με λίγο παραπάνω γκάζι. Δεν θέλει και πολύ, λίγο η ελληνικοί δρόμοι, λίγο και η λακκούβα που έπεσες και δεν προσπέρασες, την έκαναν τη ζημιά!

Αυτό που θα σε ανακουφίσει από ένα τέτοιο απρόοπτο είναι η Οδική Βοήθεια, η οποία είναι η κάλυψη που αποκτάς με μικρό κόστος, αλλά θα σου φανεί χρήσιμη αν “μείνεις” λόγω μηχανικής βλάβης.


Πότε αλλάζουμε τα ψαλίδια στο αυτοκίνητο;

Αυτό που μπορεί να προκαλέσει φθορά στα ψαλίδια είναι οι έντονοι κραδασμοί που μπορούν να συμβούν όταν οδηγείς σε δρόμους με λακκούβες ή ακόμα και από σαμαράκια.

Επίσης, μία λάθος συνήθεια που προκαλεί τελικά και φθορά στο αυτοκίνητο είναι να παρκάρεις ανεβαίνοντας στο μισό πεζοδρόμιο.

Αυτά τα εμπόδια οφείλεις να τα αποφεύγεις, έτσι ώστε να μην προκληθεί καμία ζημιά στο όχημά σου. Ένας διαγνωστικός, περιοδικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται κάθε 40.000 με 50.000 χλμ.


Στη NM CarService γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τετράτροχο φίλο σας και φροντίζουμε για αυτόν. Τηλεφωνήστε σήμερα κιόλας στο 210 8044295 για να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα πλήρη δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκίνητου σας ή χρησιμοποιήστε την επιλογή για online ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα μας. Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές μας και εξασφαλίστε υγεία και μακροζωία στο όχημά σας



4,224 views0 comments
bottom of page